vineri, 23 ianuarie 2009

ANTARCTICA, gazda unei stravechi civilizatii?

Existenta unei civilizatii preistorice in Antarctica a inceput sa atraga atentia oamenilor de stiinta si istoricilor inca de la inceputul secolului XX, o data cu descoperirea hartii lui Piri Reis, dar si cu revenirea la moda a legendarei cetati pomenite de Platon, Atlantida. Astazi, subiectul este la fel de disputat, iar teoriile oamenilor de stiinta par sa confirme o atare ipoteza.

Harta lui Piri Reis, cea care reprezinta partea nordica a Antarcticii neacoperita de gheata, nu este insa singurul document de acest gen. Harta lui Oronteus Finius, realizata la doar doua decenii dupa cea a amiralului turc arata o imagine asemanatoare. Academicianul Buache, 200 de ani mai tarziu, grava Antarctica neacoperita de gheata.

Cercetatorii de la Institutul Carnegie din Washington au reusit sa stabileasca data la care Antarctica a fost complet acoperita de gheata, acum circa 8000 – 10.000 de ani, moment in care ipotetica civilizatie ar fi disparut.

Teoria emisa de acestia sustine ca o civilizatie aflata la un nivel de dezvoltare echivalent cu cel din secolul al XVIII-lea ar fi inflorit in urma cu aproape 10 milenii in ceea ce numim astazi Antarctica. Cel mai probabil, aceasta ar fi disparut in urma schimbarilor climatice majore, iar supravietuitorii ei ar fi dat nastere marilor civilizatii sumeriana si egipteana.

Nu toti oamenii de stiinta sustin, insa, aceasta afirmatie. In lipsa unor dovezi palpabile scoase de sub sutele de metri de gheata de la Polul Sud, teoria cercetatorilor din Washington ramane o pura speculatie.


Sursa: RiaNovosti

Harta lui Piri Reis este unul dintre misterele putin promovate, dar intelegerea fenomenului pe care documentul il ilustreaza, este de natura sa propulseze acest subiect in randul celor mai nelinistitoare preocupari.

Se nasc intrebari tulburatoare atunci cand o harta veche de cinci secole ilustreaza, pe langa alte insemnari remarcabile, o bucata de uscat descoperita de om 300 de ani mai tarziu. Este inerent gandul ca informatiile care au stat la baza unei astfel de harti puteau scuti omenirea de secole de cautari zadarnice. Ce episoade istorice ne scapa si unde ne-am afla acum, daca am fi pastrat mostenirea unor civilizatii pe care astazi numai le banuim?

Piri Reis, autorul hartii care avea sa arunce lumea in consternare la secole dupa aparitie, se naste in anul 1465 in orasul Gallipoli, din Turcia, intr-o familie de marinari. Pe numele sau real Piri Ibn Haji Mehmet, fiul lui Haji Mehmet pastreaza traditia familiei si, sub aripa unchiului amiral Kemal Reis, imbratiseaza cariera de “om al marii”. Este inca tanar cand devine capitan de vas, in slujba sultanului.

In 1511, cand unchiul sau, Kemal, moare, Piri se retrage in orasul de bastina, Gallipoli, unde, pasionat de cartografie, se refugiaza in realizarea unei culegeri de harti, cunoscuta sub numele “Kitab-I Bahriye”. Datorita rangului inalt in marina imperiului, poate accesa impresionanta biblioteca a Constantinopolului, unde gaseste numeroase documente, din care se inspira pentru realizarea propriului manuscris de navigatie. Tot atunci se foloseste din harti antice, unele datand chiar din secolul IV i.Hr. – cum singur inseamneaza pe document - pentru a desena misterioasa harta care va starni mai tarziu curiozitatea unei lumi intregi si va ramane cunoscuta drept “Harta lui Piri Reis”.

In 1547, Piri este ridicat la rangul de Reis (amiral) si numit comandant al flotei otomane din Oceanul Indian. Isi gaseste sfarsitul 7 ani mai tarziu, in anul 1554, cand refuza sa-l sustina pe guvernatorul otoman Kuban Pasha, intr-o noua campanie militara. Este decapitat public, iar harta, oferita sultanului cu ani in urma, ramane in colectia acestuia si este data uitarii.


Ca sa adanceasca enigma hartii, studiile profesorilor Charles Hapgood si Richard Strachan au aratat ca originalul dupa care s-a inspirat Piri Reis, a fost o fotografie aeriana, facuta de la o foarte mare inaltime. Atat reprezentarea exacta a reliefului Americii de Sud, cat si cunoasterea limitelor nordice ale Antarcticii de sub banchize indica acest lucru.

Harta seamana perfect cu o fotografie a Pamantului, realizata din satelit. Datorita formei sferice a planetei, o astfel de fotografie ilustreaza continentele situate mai departe de centrul imaginii, "alunecand in jos", la fel cum se intampla pe harta lui Piri Reis. Celebrul Erich von Daniken subscrie teoriei, aducandu-i insa completari indraznete. El crede ca, in problematica hartilor se poate vorbi despre o interventie a extraterestrilor. Acestia ar fi daruit omenirii, ca baza cartografica, o fotografie luata din zborul lor prin spatiile cosmice, sursa la care Piri Reis ar fi ajuns in peregrinarile sale.

Misterul nu poate explicat, dar harta lui Piri Reis confirma existenta unor harti mult mai vechi. Iar aceste harti sustin teoria unei explorari globale riguroase de catre o civilizatie preclasica, nedescoperita. Se pare ca autorii lor stapaneau cu precizie coordonatele, latitudinea si longitudinea, notiuni pe care noi le posedam de aproximativ 200 de ani.

Desi bizara, harta lui Piri Reis, ramane cea mai veche atestare a Antarcticii, desenata cu 3 secole inainte de confirmarea oficiala a existentei Continentului Alb.

14 comentarii:

Bibliotecaru spunea...

Auzisem de această hartă, îmi este greu însă să cred că localizarea Antlantidei este altundeva decât într-o zonă caldă. Civilizaţiile se dezvoltă lângă resurse, mai ales lângă resursele de apă potabilă. Îmi este greu să cred că din tot pământul civilizaţia superioară s-a construit altundeva decât "Într-un colţ de rai", un loc unde clima este foarte blândă şi constantă.

Mihaela Chelaru spunea...

Foarte interesanta insemnarea, iti multumesc pentru toate informatiile de aici!

Anonim spunea...

Interesant intradevar. De existat probabil ca a existat deoarece nu exista legenda fara un sambure de adevar... Totusi pana la descoperirea unor dovezi palpabile, personal cred ca mai sunt multi multi ani.

Paul spunea...

Informatii interesante,cat despre harta...habar n-aveam,oare cine poate deslusii enigma

starsgates spunea...

Când eram copil eram fascinată de această lume pierdută.:)

Anonim spunea...

Am adus daruri pentru tine, Pescarus :
http://1.bp.blogspot.com/_vyxhrBC3M_4/SXtJ5wmcqmI/AAAAAAAAAfc/wmxKSlN_rkU/s1600-h/poza+bruxelles.jpg
http://2.bp.blogspot.com/_vyxhrBC3M_4/SXtKCiJiE5I/AAAAAAAAAfk/PDLip_p3Jwg/s1600-h/amint.jpg
Duminica senina !
Sibilla

elite spunea...

Fascinatie...mister...Ai avut ceva rabdare sa aduni aceste informatii

pescarusul argintiu spunea...

Bibliotecaru, punctul tau de vedere este unul corect si realist. Da, resursele i-au atras dintotdeauna pe oameni si i-au convins sa-si cladeasca in acele locuri civilizata, unde ele se gasesc din belsug.
Am zambit la evocarea "coltului de rai", mi l-am amintit pe cel mioritic si m-am intrebat retoric de ce nu-l ocrotim mai mult, de ce nu-i apreciem mai implicat, izvoarele?
Cat despre atlanti, ei inca mai asteapta rabdatori sa le fie descifrate misterele...

pescarusul argintiu spunea...

Mihaela, istoria civilizatiilor stravechi si a celor brusc disparute m-a captivat din anii de scoala.
Orice vestigii noi scoase la suprafata de cercetarile stiintifice imi reactiveaza aceasta pasiune.
Ma bucur ca ti-am starnit interesul prin aceste informatii, ele ne ajuta sa ne intregim imaginea despre magia trecutului indepartat al Planetei albastre.
Sa speram ca nu vom astepta prea mult si vom afla noutati in privinta imperiului de gheata al Antarcticii!

pescarusul argintiu spunea...

PauL, suntem nevoiti sa admitem ca harta lui Piri Reis este dovada palbabila a faptului ca pe locurile ocupate astazi de Antarctica a trait o civilizatie dezvoltata, disparuta ca urmare a profundelor schimbari climaterice.
Stii cum se spune, "nu iese fum fara foc", ceva trebuie sa fi existat, dar deocamdata ne scapa...
Cred ca vom avea noi dovezi in sprijinul acestor supozitii, atunci cand interesul cercetatorilor va fi suficient de ridicat si de consecvent, pentru a-si da mana cu inspiratia si norocul care le vor deschide calea spre descoperiri uluitoare.

pescarusul argintiu spunea...

Paul, asa este!
Multe lucruri exista pe acest pamant, fara ca noi sa avem habar si care sunt insotite de tacerea neclintita a mileniilor.
Putini stiau despre harta lui Piri Reis, dupa cum si mai putini sunt in masura sa intreprinda actiuni concrete pentru a dezlega misterul.
Enigma va fi deslusita tot prin concursul spiritului scormonitor al oamenilor si al vointei lor concentrate, calauziti fiind pretutindeni de o vointa suprema.

pescarusul argintiu spunea...

Starsgates, sunt convinsa, povestirile fabuloase si filmele fantastice despre existenta Atlantidei ne-au inaripat imaginatia si ne-au deschis gustul pentru parcurgerea oricaror materiale despre misterele ce o inconjoara.
Poate ca macar copiii nostri sa fie martorii unor dovezi certe care sa faca lumina in aceasta privinta...
S-ar mai ridica inca un coltisor al voalului de mister care acopera Terra.
Poate ca si "Portile stelare" ne vor da o mana de ajutor :)

pescarusul argintiu spunea...

Sfinxule plin de surprize, intr-adevar ai adus cu tine daruri de suflet, minunate! :)
Extraordinare crampeie de amintiri, inmugurind din zambetul acestor suporturi inedite, m-ai surprins de-a binelea, asa cum numai tu stii sa o faci!
Ce pot sa spun, trag aer in piept si incerc sa stavilesc avalansa de intrebari ce-mi bat navalnic in tample :)
Intre timp, te invit sa te delectezi cu acest dar muzical, pe care ti-l dedic cu mult drag!
http://www.youtube.com/watch?v=aSxt7BNYYZc
Sa te bucuri de aceasta sfanta zi de Duminica, presarata cu lumina surasurilor ce-ti bat la poarta sufletului! :)

pescarusul argintiu spunea...

Elite, ai dreptate, misterul si fascinatia care ne aduc proaspete adieri sunt cele care dau un farmec sporit vietii!
Le-am cules cu rabdare, dar si cu bucurie, a fost o activitate placuta si relaxanta, prin care mi-am mai oxigenat incaperile mintii si sufletului :)
Iti doresc o vacanta frumoasa, plina de fascinatia pasiunilor reinnoite!