sâmbătă, 17 octombrie 2009

Periplu sufletesc pe drumuri de munte...

Am cules vantul in palme pe drumuri de munte. Am sprijinit cu privirea batalioane intregi de frunze ordonate in degradeuri pe dealuri, printre pasuni si fanete, in tonuri galbene-rosietice-verzui. Deja frigul, ploaia rece, patrunzatoare si lapovita sfichiuitoare s-au instituit peste suflarea naturii. Zilele calde si stralucitoare ale verii sunt demult o amintire.

Glasul vantului suiera cu accente autumnale, inganand o melodie doar de el stiuta, unduindu-se printre ramuri si doruri. Trece rascolind paturile de frunze schimbate la fata. Rascoleste si suflete. Face vartejuri cu amintiri de tot felul. Le amesteca bine, apoi le asterne la intamplare. Nu e rostul lui sa ordoneze, ci sa anime ceea ce pare ca-i mort, inert...

Impresiile calatoriei deja au devenit amintiri. Aceasta punte subiectiva cu trecutul. Patrimoniu care nu se fura, nici nu se revendica in instante. Inele aproape concentrice vadind trecerea timpului si vremelnicia umana. Rendez-vous cu noi insine. Retro.

Am revazut cu emotie Castelul Bran al Reginei Maria si locurile lui incarcate de istorie, am pasit cu incantare pe domeniul Cetatii Rasnov, intr-o ultima zi frumoasa, inainte de a cobori "brumarelul" mijlocului de Octombrie peste plaiuri.

Inca se mai decanteaza in alchimia sufletului ecourile intense ale acestei drumetii incarcate de farmec, cu iz de legenda si cas invelit in coaja de brad...

Mergeti si voi sa va convingeti ca simbioza dintre toamna si vestigiile istorice zidite cu veacuri in urma de inaintasii nostri face casa buna cu asezarile cochete ridicate de vrednicia oamenilor ce iubesc curatenia si frumosul! Experienta va fi de neuitat.

Va astept cu sirop din fructe de padure ultraaromat in pahare si cu galbene gutui luminand in feresti, ca antidot la gustul amarui-salciu al acestor zile muscatoare de toamna!

20 de comentarii:

greenfield spunea...

Frumoasa descriere, iar toamna e frumoasa intotdeauna!
Iar peisajele din tara asta sunt de vis...
Weekend frumos!

pescarusul argintiu spunea...

Draga Greenfield, ma bucur ca iubesti si tu chipul de purpura al toamnei :)
Daca ar fi fost prin preajma un artist pasionat de pictura, ar fi gasit atatea surse de inspiratie pentru desavarsirea unui tablou!
Week-end cu multe bucurii si tie!

Anonim spunea...

Vrem Respect ! Manifest pentru România, pentru viitorul nostru şi-al copiilor noştri… :
http://sfinx777.wordpress.com/2009/10/18/manifest-pentru-romania-pentru-viitorul-nostru-si-al-copiilor-nostri-jos-basescu-jos-mafia-portocalie-nu-vrem-dictatura/

Dacă, ei, Băsescu şi pedelacheii sunt uniţi… UNIŢI PRIN TICĂLOŞII, să NE TREZIM, să ne implicăm, SĂ CEREM ŞI SĂ NE IMPUNEM PAŞNIC RESPECTUL, pentru că, NE-AM SĂTURAT !
TREBUIE SĂ RENUNŢĂM LA… RENUNŢARE ! TREBUIE ! E TIMPUL !!!
Sibilla

starsgates spunea...

Frumoase imagini, frumoase gânduri de toamnă, pescăruşule.:)

pescarusul argintiu spunea...

Niko, mai mult decat oricand este nevoie de solidaritate in atitudine, pentru a putea regasi si reconstrui starea de bine a romanilor.
Apelul tau ferm este un strigat la readucerea normalitatii si adevaratelor valori morale in peisajul bulversat al cotidianului, "renuntand la renuntare".
Oare cand vom vedea mijind luminita aceea iluzorie de la capatul tunelului?
Mi se par extrem de inspirate versurile tesute de un prieten comun al blogosferei:
"Un uragan se naşte din mii de răsuflări,
Din fluturat de pleoape se naşte o furtună,
Politica în sine nu poate-avea urmări
Decât când orice om e picătură-n viitură."
Sa auzim si de lucruri bune in paienjenisul sufocat de cenusiu cu iz de scarna prin care ne este dat sa privim!

pescarusul argintiu spunea...

Starsgates, din farmecul fara seaman al frumusetilor daruite de natura ne tragem seva, energia si puterea de a invinge ostilitatile unei toamne cenusii.
Daca ti-au mentinut seninatatea si zambetul aceste crampeie de gand, am obtinut pretul corect! :)

Corina spunea...

Ma bucur ca esti bine, Pescarusule, si ca te-ai bucurat de natura... Din pacate, nu prea am mai pucat sa povestim, nici macar pe bloguri. Iti doresc numai bucurii si o saptamana frumoasa, Corina

Lisandru Cristian spunea...

Frumoase drumuri de munte... Dar sunt vreodată altfel?

INCERTITUDINI spunea...

Imi place toamna ta, pescarus!
Esti privilegiat(a), le vezi pe toate de la inaltimea unui suflet sensibil.Le decantezi cu gratie si le dai si celor care n-au sorbit nestar la fata locului.
Multumesc!

pescarusul argintiu spunea...

Draga Corina, chiar daca timpul ramane problema principala si galopeaza nebuneste, din cand in cand reusim sa-i smulgem clipe de ragaz.
Ma bucura mult acest semn de la tine, impresiile asternute lumineaza aceasta zi mohorata si rece de toamna.
Iti doresc multa forta, incredere, optimism si determinare in aceasta saptamana incarcata si grea, avand mereu zambetul asternut in suflet!

pescarusul argintiu spunea...

Cristi, cred ca fiecare anotimp invaluie drumurile de munte cu farmecul sau.
Probabil ca doar o furtuna puternica cu stihii dezlantuite ar putea zadarnici parcursul serpuitor sau lin al unei carari de munte...

pescarusul argintiu spunea...

Gina draga, mi-am dorit mult sa ajung in mijlocul toamnei la munte, sa sorb prin fiecare fibra simfonia de culori si sa-mi incarc plamanii cu aer curat pe culmile incarcate cu pardesie vegetale.
Ma bucur nespus ca sufletul tau deosebit si plin de gratie a rezonat cu tresaririle mele lirice!
Sa ai o saptamana mangaiata de frumos si senin sufletesc!

Paul spunea...

Dulce descriere ai realizat probabil manata si de zilele frumoase ce au trecut atat de repede si linistitor de parca nu vroiau sa se mai termine.
Bate iarna la poarta vietii noastre aducandu-ne aminte ca viata apune si renaste.
Zile placute pescarusule drag sa ai!

pescarusul argintiu spunea...

Paul, asa este, au fost cateva zile superbe, petrecute in locuri de munte purtand frumuseti naturale ce-ti taie respiratia, intocmai ca in "gura de rai" si "piciorul de plai" mioritice.
Asa cum bine spui, suflarea rece a iernii si coltii ei ascutiti au inceput sa se arate pe ici pe colo, cam prea grabnic...
Mi-a placut mult aceasta reflectie "viata apune si renaste", contine mult adevar.
Insanatosire grabnica si zile senine, mangaiate de bucurii!

manon spunea...

E frumoasa tara asta!... dar plina de contradictii. Când esti însa "acolo", uiti de tot si de toate - e un pansament natural ce vindeca alte rani, inclusiv alea politice :D. Un contrabalans necesar, ma gândesc.

Ma bucur sa aud despre calatorii, si clipe de (re)fresh Pescarusule... stiu ce mult înseamna! Eu vibrez "eco" puternic si privesc cu încântare orice spectacol natural². Era normal sa ma opresc aici sa-mi clatesc privirile, sa ma încarc cu galben special de toamna ruginie si putina melancolie.
:D

pescarusul argintiu spunea...

Manon, e minunat ca vibrezi "eco" si ca nu lasi citadela cenusie a metropolei sa-ti invadeze porii!
Da, e foarte necesar un contrabalans spre ritmurile naturii marcate de culorile si aromele toamnei.
Ti-am pregatit un sirop de afine, indoit cu o lacrima de izvor :)
Zile pline cu vitamine de suflet!

Anonim spunea...

Acum stiu de unde s-a iscat confuzia...Iubim cu pasiune anotimpul asta din basme,vibram la fel pe cararile ce duc dincolo...Nimic nu ne e indiferent si ne abandonam culorilor si starilor ce plutesc peste noi,ca frunzele-aramii de toamna tarzie!
Ma bucur ca te-am descoperit,Pescarusule si te invidiez pt inaltimea zborului tau care-ti permite o intreaga panoramare autumnala!!! E altceva de-acolo de sus,nu? Crezi ca te-as putea insoti intr-un mic raid?! Asa de...aprofundare.
Mai gandeste-te!

Ganduri senine!
L'automne

Cerna spunea...

Fotografiile foarte frumoase,romantice.
Tags: Trasee turistice Valea Cernei

pescarusul argintiu spunea...

Draga L'automne,
Ma bucura nespus descoperirea ta!
Iubesc aceste secvente coloristice, blande si cu pletele aramii, in vant ale toamnei!
Iar de sus tabloul naturii este ca un mozaic urias potrivit de mana iscusita a unui artist.
Te invit cu drag la un raid de deconectare, oricand!
Ganduri binecuvantate!

pescarusul argintiu spunea...

Cerna, am admirat locurile fermecatoare si extrem de pitoresti din sud-vestul tarii cu ani in urma.
Ma bucur sa vad ca timpul le-a conservat si le-a rafinat frumusetea.
Spor la cutreierat si zile prietenoase!