Inca de pe vremea cand citeam pe nerasuflate povesti nemuritoare, mi se parea de-o picanterie aparte sa detii functia de degustator la palatul regal. Va amintiti probabil cum inchipuiati, copii fiind, mesele imbelsugate asternute dinaintea lui Harap-Alb si-a suitei sale, fructele dintre cele mai “rumene” si mai frumoase din imparatie, purcei de lapte cu marul in gura, curcani intregi pe tipsii aurite si cate si mai cate... Imaginati-va acum ca job-ul vostru este sa mancati din toate astea, desigur, in interesul regelui, fiind si remunerati pentru treaba buna pe care o faceti.
Daca aveti o imaginatie destul de bogata puteti afla mai indeaproape cum ar fi, vizitand expozitia “Simfonia meniului”, ce va fi deschisa pana la data de 30 August 2009, la Muzeul National Cotroceni.
In cadrul acestei expozitii a fost reconstituita servirea unui dejun regal, in sufrageria castelului si sunt prezentate meniuri servite la dejunurile si dineurile regale in perioada regilor Carol I, Ferdinand I şi Carol al II-lea, meniuri servite la dejunuri si banchete date in onoarea unor personalitati ale vietii politice si culturale (Ion I.C. Brătianu, Take Ionescu, gen. H. Berthelot), alaturi de meniuri servite in renumite restaurante romanesti, carti vechi de bucate, dar si serviciul din cristal de Bohemia al reginei Maria, serviciul de sparanghel, trusa de tacamuri din argint, toate acestea folosite la mesele regale.
Nu lipseste atmosfera rafinata de la Curtea Regala, prin prin prezentarea unui meniu oficial – cel de la incoronarea lui Ferdinand si a Mariei ca suverani ai Romaniei Mari, la 15 Octombrie 1922 la Alba-Iulia – si a unui meniu traditional romanesc, servit la masa regala la 5 Ianuarie 1915.
Iata meniul servit la dejunul regal de la 5 Ianuarie 1915: Supă de fasole, Salată de icre, Sarmale de varză acră, Chiftele de cartofi, Salată de legume, Ghiveci de post, Îngheţată de portocale.
Meniul servit la dejunul serbărilor à la Parisienne: Sos Remoulade, File de viţel Dauphine, Pate de gâscă en Bell-Vue, Salată de sezon, Parfait de praline, Faguri de miere, Coş cu fructe, Trufe de ciocolată, Bomboane, Cafea, Vin de Drăgăşani / Dealu Mare 1907, Şampanie Rhein Extra Cointreau.
Deoarece dejunurile si dineurile regale erau insotite de auditii muzicale, in expozitie vor figura si partituri dedicate celor doua regine, Elisabeta si Maria, semnate de clasici ai muzicii Carl Ziehrer si Iosif Ivanovici. Pe parcursul vizitarii expozitiei, publicul va audia valsuri (“Valsul Cotrocenilor” de Carl Ziehrer, capelmaistru al regelui Carol I) si marsuri compuse de Johann Strauss, Carl Ziehrer, Iosif Ivanovici.
Daca vrem sa ne delectam cu deliciile culinare servite la inceput de secol XX la Curtea regala din Romania, mai avem timp de o luna, aceasta oportunitate. Expozitia “Simfonia meniului” ne asteapta cu distinctie si rafinament, zambindu-ne din prag!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
22 de comentarii:
Cat este de frumos..suuperb. Multumesc pentru informatie. Numai bine iti doresc!
Anne, asa este, locatia acestei expozitii si tema aleasa sunt deosebite.
Ma bucur ca ai parcurs articolul, poate vei inscrie o vizita la palatul-muzeu.
Iti multumesc si eu pentru urari, drum bun spre mare!
Dacă copii vor ajunge până pe 30 august prin Bucureşti o să le sugerez să treacă şi pe acolo.:)
Uite, o idee lăudabilă.
Am înţeles eu bine pescăruşule, se poate şi... degusta?
Ar fi minunat, Starsgates, daca Sonia si Codrin s-ar nimeri prin Bucuresti pana la sfarsitul verii!
S-ar putea imbogati cu o vizita interesanta, instructiva si relaxanta.
Cat despre degustare, nu ma pot pronunta, totul depinde de stilul de marketing al organizatorilor, dar iti pot aduce din retete acasa :)
Pescarusule drag,am citit cu multa placere despre aceasta expozitie deosebita,ma mir ca nu se vorbeste mai mult despre ea...Imi plac si pozele alese de tine si mi-am imaginat ce gust or avea acele mancaruri cu nume frantuzesc.
Chiar ieri am mancat o trufa de ciocolata! :)
Sper ca bucurestenii sa viziteze expozitia in numar cat mai mare.
O seara racoroasa!
Oh, de mi-as face timp sa ajung, as fi asa fericita!!!
Mersi pentru informaţii, Pescăruşule...
Draga pescarusule!
sunt dupa cateva zile, cand tocmai mi-am demonstrat calitatile de preparatoare de bunatati.Am avut doi musafiri speciali- fiul meu cel mic, venit de la Londra, si prietena lui, cehoaica.
N-am fost niciodata premianta la capitolul de care tu vorbesti atat de convingator, in date si imagini.
Totusi, am primit , este drept, fara document, atestatul de cea mai teribila bucatareasa.
Nu cred ca mi-ar fi imposibil sa vizitez expozitia pe care ai prezentat-o atat de atragator. Chestiunea este ca , eu nu sunt o pofticiosa. Nici macar curioasa in chestii de acestea. Dar , recunosc, documentarul tau seste fascinant!
O zi frumoasa!
Gabi draga, ma bucura mult vizita si gandurile tale! :)
Si eu am aflat cu totul intamplator de aceasta manifestare, hoinarind pe cararile netului, mirandu-ma ca si tine de slaba ei mediatizare.
Cat despre bunatatile regale insiruite in meniuri, ele sunt adevarate provocari pentru gusturile rafinate!
Bine ca ai precizat ca trufa a fost de ciocolata, de curand am aflat ca trufele sunt si niste ciuperci extraordinar de valoroase si de cautate, ascunse sub pamant :)
Ar fi extraordinar daca tinerii aflati in vacanta, insotiti de parintii lor, ar vizita expozitia in numar cat mai mare, asa cum afirmi si tu.
O zi senina, plina de forta, energie si sanatate!
Cora draga, eu iti tin pumnii sa reusesti acest lucru!
Important este ca stii si ca vrei, restul se rezolva :)
O zi frumoasa de vara!
Cristi, ma bucur sa le impartasesc cu voi, mai ales pe cele valoroase si interesante!
Gina draga, iti multumesc pentru impresiile si gandurile asternute aici!
Te felicit calduros pentru reusita bucatelor servite in cinstea musafirilor tai dragi, sunt convinsa ca au fost absolut delicioase!
Expozitia cu meniurile regale poate fi si un pretext pentru vizitarea sau revederea Complexului Muzeal Cotroceni, la ceas de vara.
O zi plina de frumuseti si tie!
Îţi lasă gura apă. Ce sănătos şi bine se mînca pe atunci!
Asa este, Ioan, gurmanzii sunt cei mai afectati parcurgand listele de meniuri regale.
Ar trebui sa ne intoarcem la hrana sanatoasa, procurata direct de la sursa si sa ocolim lanturile de supermarket-uri, cu stive de alimente industrializate si bombardate din plin cu E-uri.
Bine ai revenit!
Dar meniuri de criză nu sunt?
servus...
cu adevărat o întîmmplare interesantă. ar merita o fugă pînă la Palat :)
toate cele bune!
Bibliotecaru, meniuri de criza? Cum sa nu!
Zilnic, ele fac parte din realitatea omului de rand.
Macar ospatul rafinat de la curtea regala sa ne ofere o exceptie!
Flavius, servus si bine ai venit la portile acestei simfonii gastronomice!
E mult loc pentru astfel de intamplari si initiative interesante.
O fuga la Palat ar fi o mare bucurie si sarbatoare a spiritului.
Petrecere frumoasa in familie!
Nevoia mă învaţă să gătesc special cu ingrediente de criză. Conceptul de bază este să te bucuri de un gust nou şi nu atât de o mâncare scumpă.
wow! îngheţată de portocale, parfait de praline, trufe de ciocolată şi vals pe deasupra! maaamăăă, ce de bunătăţi! :-)
Gustul savuros este cheia unui preparat de neuitat, fie el cat de simplu, asa este.
Bibliotecaru, sunt convinsa ca ai descoperit cateva combinatii gastronomice apetisante.
Daca ai sugestii, le astept :)
Lori, nu puteam sa te asteptam sa revii din acea energizanta tabara decat cu un meniu regal, asezonat din belsug cu bunatati! :)
Iar valsul este cireasa de pe tort, se gusta pas cu pas, in asteptarea siestei...
Trimiteți un comentariu