Sub genericul "Taxi-Turingia. Drumuri de calatorie - Drumuri de evadare" se deruleaza o calatorie originala si nostalgica in Europa de Est, pe parcursul perioadei 12 Aprilie – 26 Mai 2009, intreprinsa de doi tineri jurnalisti germani.
Cei doi tineri initiatori ai proiectului, Christian Stadali (38 de ani), jurnalist din Vest, originar din bazinul Ruhr-ului si Holger Schmalfuß (36 de ani), jurnalist si comediant din Estul Germaniei - Leipzig, au pornit acum cateva saptamani intr-o calatorie atipica pentru contemporani.
La 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului si de la schimbarea regimurilor din Europa de Est si Sud-Est, la volanul unui Wartburg vechi, tip 353 Tourist, an de fabricatie 1974, cei doi refac, la propriu, trasee de vacanta prin tari din fostul bloc comunist.
Un exercitiu de memorie pentru cei mai multi dintre noi, o poveste necunoscuta pentru cei tineri.
Startul a fost dat la 12 Aprilie, iar traseul strabate Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania, Bulgaria si Polonia. Jurnalul de bord se scrie aproape in timp real pe un blog creat special: http://www.thueringen-taxi.de, care se completeaza pe parcurs cu reactii si comentarii, dar unde exista si o prezentare in stil jurnalistic a intregului proiect.
Iata cateva spicuiri din materialul de reflectie:
"...sa ne amintim despre acel timp, despre calatoriile facute atunci, de la intreg arsenalul de obiecte necesare pentru supravietuirea la drum pana la sentimente, planuri, peripetii, povesti, cunostinte, prietenii. Cateva exemple doar: benzina rationalizata, suma-limita pentru schimbul valutar, marfa de troc, „prietenii in misiune” la malul marii sau intalnirile emotionante intre familii din Est si din Vest pe coasta Bulgariei."
O revenire in prezent:
Astazi apar doi indivizi din Germania reunificata, care se intereseaza de Romania. Acum suntem cu totii in Uniunea Europeana. Ce inseamna asta? Germanii din fosta RDG se simt uneori ca germani de clasa a II-a. Cum se vad romanii? Paralele si comparatii, inainte de 1989, dupa 1989, deosebiri dintre cele doua procese de transformare. Pe scurt: un dialog purtat cu moderatie, la nivelul ochilor, la o distanta decenta de timpul faptelor puse sub lupa.
Ambasada Republicii Federale Germania impreuna cu Muzeul Taranului Roman ne invita calduros sa-i cunoastem pe Christian Stadali si Holger Schmalfuß si sa ne lasam surprinsi de proiectul lor.
Cei doi calatori sosesc la Bucuresti si ne asteapta cu Wartburg-ul lor in curtea interioara a Muzeului Taranului Roman, Miercuri, 6 Mai, la ora 19.00.
Daca timpul va permite si manifestarea aceasta cutezatoare va face cu ochiul, treceti pe acolo, veti avea de castigat!
miercuri, 6 mai 2009
Ambitiile unui proiect cultural: "6 tari. 60 de zile. 6000 km"
Etichete:
calatorie,
Europa de Est,
jurnalisti,
Muzeul Taranului Roman,
Wartburg
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
14 comentarii:
Un foarte interesant proiect...
Da, aşa cum spunea şi cristian, un proiect interesant şi poate şi...folositor pentru noi şi vest.:)
Interesant...Cred ca de fapt cei doi vor sa vada cum au evoluat tarile care au fost sub teroarea sistemului comunist.Pana la urma este o vacanta si nu neaparat un proiect.:)O zi minunata!:)
wow! super interesant! Dacă aş fi în Bucureşti m-aş duce să mă întâlnesc cu ei... eu am văzut mare parte din Germania de est... ei şi-au revenit foarte repede, diferenţele dintre cele 2 Germanii se estompează zilnic... poate doar economic mai sunt decalaje;
Am fost chiar în Leipzig, de unde vin cei 2... e adevărat că unele persoane mai în vârstă se simt cetăţeni de rangul 2 (parcă vorbim de mitul lui Platon cu rasele metalice :-), dar prietenii mei nemţi, tineri, din Germania de Est, nu simt aceste diferenţe...
Asa am considerat si eu, afland despre acest periplu est european, Cristi :)
Interesant, original si pitoresc prin coordonatele lui, probabil ajutat de un buget destul de redus, dar de o echipa sufletista in fiecare tara vizitata.
Cred ca nu au dus lipsa de peripetii cei doi temerari initiatori.
Astazi sunt in Bucuresti, se pare ca vor avea parte de vreme frumoasa si de gazde primitoare.
Le doresc drum bun mai departe si momente emotionante, de neuitat!
Starsgates, fara indoiala, pe langa interesul larg trezit in randul sustinatorilor lui, proiectul a devenit popular si extrem de util pentru generatiile tinere, care n-au fost martorele regimului comunist.
Este o baza de documentare pentru cei interesati, pentru studii comparative intre fostele tari socialiste din Estul Europei.
Poate vor simti si altii nevoia sa le urmeze exemplul, deci e un plus castigat si din punct de vedere turistic! :)
Daca as fi in Bucureshti, chiar m-ar interesa sa -i vad ,Pescarus, nu pentru ei , ca fiintze, ci , asha, sa -mi dau seama daca fac treaba asta ,pentru ca le pasa.
Sunt sigura ca la Bucureshti, venirea lor va deveni ceva exagerat.
Mi-ar placea sa greshesc!
Cristian, ai perfecta dreptate :)
Cei doi jurnalisti germani pasionati de calatorie si de redactarea unor consemnari zilnice, vor compara prezentul tarilor vizitate cu situatia cunoscuta de ei in copilarie, din vremea comunismului.
Daca la inceput aceasta actiune a demarat sub forma unui proiect cu idei si termene clare, pe parcursul derularii ei s-a dovedit a fi o reusita si consistenta vacanta, apreciata de tot mai multi observatori :)
O zi insorita si senina la Brasov! :)
Lori, ma bucur mult ca ai vizitat tinuturile fostei Germanii de Est! :)
Germania unificata e un exemplu fericit de dezvoltare econimica, mai au de rezolvat unele probleme sociale, dar nivelul calitatii vietii este unul ridicat.
Cu siguranta ca mental esti alaturi de ei, chiar daca fizic e dificil sa ajungi din Iasi la Bucuresti pana diseara ;)
Poate imi vei povesti vreodata cu harul tau nativ, despre mitul lui Platon, pe care nu cred ca-l stiu...
E minunat ca ai prieteni germani, cu care tii legatura :)
Gina draga, sunt absolut convinsa ca ai dori sa-i vezi si sa te convingi de intensitatea pasiunii lor pentru aceasta calatorie!
Nu cred ca e vorba de ceva formal, ei au dovedit ca simt si se implica in acest proiect cu toate resursele lor mentale si sufletesti :)
Cu atatea greve, cereri de revendicari si miscari sindicale generalizate, care incarca atmosfera pe aici, cred ca centrul de interes s-a mutat in mod fortat asupra altor lucruri...
Dar sosirea lor ar merita sa fie intampinata de ospitalitatea calda si zambitoare a gazdelor bucurestene, conform traditiei, si nu falsa sau exagerata.
Sa asteptam cu rabdare ecourile consemnate prin insemnari si fotografii!
O zi optimista, cu mult senin si liniste sufleteasca!
6 tari, 60 de zile, 6000 km
Interesanta combinatie.
Sincer mi-ar place sa particip la o asemenea calatorie.
Probabil ca o sa ne tina la curent pe site cu impresii, povestiri... sa ne vedem cumva noi in raport cu ceilalti.
O seara frumoasa pescarus! :)
Ce mi-ar place si mie....
O seara minunata iti doresc
Draga Manon, ai dreptate, acum am privit si eu magia acestor numere crescatoare cu mai multa atentie.
Chiar daca am observat de la inceput ca din lant lipseste reprezentarea data de ordinul sutelor, abia acum as veni cu o idee de completare a genericului calatoriei: "6 tari. 60 zile. 600 popasuri. 6000 km"
Iti doresc sa o realizezi candva, daca te-a fermecat perspectiva ei :)
Cu siguranta ca site-ul lor unde isi descriu sarguincios "filmul" fiecarei zile de calatorie, se va imbogati inca 20 de zile de acum inainte cu impresii, intamplari, comparatii, detalii tehnice.
Singurul impediment pentru majoritatea noastra ar fi necunoasterea suficienta a limbii germane...
Sa ai si tu parte de o noapte binecuvantata, sub fascinatia lunii pline!
James, ma bucur ca-ti surade ideea unei lungi calatorii ca aceasta, prin labirintul tarilor Europei de Est, vecine si prietene :)
Doar ca nici un angajator nu ne ofera un concediu de odihna atat de lung, egal cu doua luni calendaristice...
Poate ca a sosit vremea stabilirii planurilor de vacanta pentru aceasta vara.
O noapte minunata si tie!
Trimiteți un comentariu