miercuri, 3 decembrie 2008

Punctul culminant al crizei financiare va lovi Romania in primavara ?


Economiştii Ministerului Finanţelor spun că efectele crizei economice globale se vor resimţi în România în toată forţa lor în al doilea trimestru al anului viitor. Totuşi, amploarea ei va fi mai mică decât în UE.

Adevărata criză economică va lovi acut România în 6-7 luni, după ce contractele aflate acum în derulare, semnate în vremurile bune, se vor fi încheiat, a declarat directorul Direcţiei de evaluare a veniturilor bugetului din Ministerul Finanţelor, în cadrul unui seminar organizat de minister. „De obicei, economia noastră reacţionează cu o întârziere de şase-şapte luni la ce se întâmplă în Uniune. Aşa că prin al doilea trimestru al anului vom resimţi noi criza economică. Acum e relativ linişte datorită contractelor încheiate înainte de izbucnirea crizei“.

Expertul Finanţelor crede însă că efectele negative asupra afacerilor din România vor fi mai reduse decât în UE, pentru că am avea un fel de „rezervă“ în relaţiile comerciale extracomunitare, care au crescut cu nu mai puţin de 27% în ultimul an.

În plus, structura ciudată a consumului, în care alimentele şi bunurile de strictă necesitate au o pondere importantă, ar putea fi un alt antidot pentru criza economică. „Ponderea alimentelor şi a bunurilor de strictă necesitate ocupă 65% din consumul românilor. Pe de altă parte, autoconsumul, o parte de cerere şi ofertă care e inflexibilă, este la noi chiar mai mare decât în Bulgaria“, a afirmat Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză, la acelaşi seminar.

Totuşi, 70% din balanţa comercială a României este cu Uniunea Europeană, indice care „asigură“ un import de criză destul de însemnat. În acelaşi timp, România se află la capătul unui ciclu de creştere economică puternică. „Ne aflăm la capătul unui ciclu de creştere economică susţinută care a început acum 8-9 ani. O să fim testaţi de această situaţie dificilă externă. Politica fiscală este cheia în această perioadă. Cu preponderenţă politica salarială, pentru că este puţin probabil să se majoreze taxele în condiţiile în care vom avea o încetinire a creşterii economice“.

Pe de altă parte, Ghizdeanu a arătat că primele efecte ale crizei s-au simţit încă din vară, mai ales în producţie. Temporar, am avut un avantaj pe acest palier pentru că scăderea producţiei s-a manifestat mai întâi în UE şi atunci firmele româneşti au putut vinde mai bine. Însă în ultimele luni au apărut probleme serioase în industria auto locală, în industria mobilei şi în producţia de aparate electrice.

Oficialii din minister mai cred că pe partea de investiţii străine directe nu vom avea probleme. „Ciclul investiţiilor străine în România a început abia în 2004. Din 2006 au început profiturile lor. Foarte mari. Am avut o rată a profitului reinvestit în aceste afaceri de 2-3 miliarde de euro pe an. În 2008 sunt 2,5 miliarde de euro reinvestiţi. În 2009, cel puţin două miliarde de euro vor fi investiţii străine directe din profitul reinvestit“, a declarat Ghizdeanu. Şeful Prognozei spune că n-ar trebui să ne temem prea tare de şomaj. „Acum avem un şomaj de 6,3%. Cifra oficială este de 4%, dar mai sunt 2,3 procente la şomajul neînregistrat. Estimăm că acest şomaj total va ajunge anul viitor la 6,5%. Nu vom avea probleme cu şomajul. Trimestrial, sunt cel puţin 100.000 de locuri de muncă vacante“, a explicat Ghizdeanu.

Creşte producţia de şomeri

Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, a declarat la Realitatea TV că aproximativ 17.000 de români ar putea fi disponibilizaţi până la sfârşitul anului din cauza crizei economice. Estimarea ar proveni dintr-o analiză a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) si „cifra nu este cu mult mai mare faţă de anul trecut, poate cu 1.000 de persoane, pentru că în această perioadă angajatorii din construcţii îşi restrâng activitatea şi mulţi dintre cei care anunţă disponibilizări nu le pun în practică“. Criza se va face simţită prin creşterea numărului de şomeri mai degrabă în 2009, mai spune Baboi, cu precădere în domeniile agricultură, confecţii, construcţii şi cel al maşinilor.

În plus, directorul pe Politici de Forţă de Muncă din Ministerul Muncii, susţine că probleme vor fi şi cu românii care se vor întoarce din străinătate şi vor intra în rândul şomerilor. Oficialii afirmă, totuşi, că şomerii proveniţi din disponibilizări vor putea fi absorbiţi în domeniile cu lipsă acută de forţă de muncă şi că, dacă va fi nevoie de mai mulţi bani, se va recurge la rectificarea bugetului pe anul viitor.

12 comentarii:

Bibliotecaru spunea...

Foarte bine alese pozele, ca întotdeauna de altfel.

starsgates spunea...

Primăvara românii sunt tot timpul în criză.
Şi aşa e cum zice bibliotecaru, pozele sunt bine alese.:)

Laura spunea...

Eu tot aia zic, se mai simte inca o criza peste criza permanenta?

pescarusul argintiu spunea...

Bibliotecaru, ma bucur ca le consideri reusite, doar ca ele sunt cireasa de pe tort, detaliile estetice ale prezentarii.
Previziunile pesimiste despre evolutia crizei economice din Romania ar trebui sa ne puna pe ganduri si sa ne impulsioneze la a cauta solutii de amortizare a efectelor ei, macar punctual, la scara mica.

pescarusul argintiu spunea...

Starsgates, de aceasta data criza interna i-a lovit pe romani indirect, ca efect al crizei financiare de pe plan mondial.
Si in acest fel, ei au devenit pasionati colectionari de crize.
Iti multumesc si tie pentru aprecierile magulitoare legate de aceste poze ;)
Am inteles ca deja in Marea Britanie au inceput sa circule urari de sarbatori inedite, de tipul: "Hungry New Year!" sau "Great Depression!"
Cam sarcastice le consider eu sau poate nu reusesc sa le gust umorul negru...

pescarusul argintiu spunea...

Laura, e posibil ca spinarea deja incovoiata a romanului purtator prin lume de griji si poveri fara numar sa se rupa jalnic, daca se mai pune inca o caramida a unei noi crize...
Deja asistam la fenomenul de stratificare a crizelor, suntem tentati sa uitam primele trepte deja cronicizate ale crizelor din trecut, ne magnetizeaza simptomele proaspetei crize, intr-un mod bolnavicios si nefiresc.
Sa gandim pozitiv si sa speram ca romanul antrenat zilnic in decorul autohton a dobandit o anumita imunizare in fata agresivitatii crizelor, reusind in ciuda tuturor asteptarilor, sa supravietuiasca!

Anonim spunea...

Astazi,mai bine spus zilele trecute, am recoltat unui arendas cateva suprafete semanate cu porumb. Acest fermier,taran roman(pe intelesul tuturor), cu posibilitati financiare multiple, mi s-a plans de lipsa fortei de munca in agricultura. Avea dreptate,o simt si eu pe propria-mi piele inca din aceasta vara.Chiar daca din tarile UE vor fi disponibilizati romani ce au lucrat pe aceste meleaguri,sunt convins ca aceasta forta de munca nou creata nu va putea fi absobita in agricultura romaneasca tocmai datorita decalajului enorm ce exista intre cuantumul banesc platit pe teritoriul UE si cel de la noi. Chiar daca nu-si vor gasi de lucru aici,vor prefera sa stea acasa sau sa faca altceva decat sa lucreze pentru 50 de lei/zi.
Se pot scrie pagini cat de mult ne afecteaza, indeosebi pe cei ce avem investitii facute, in diverse domenii criza.Ea nu va afecta in egala masura orice cetatean, orice investitor.Pentru unii va insemna "falimentul", altii vor ramane la linia de plutire, o particica mica vor exploata momentul si se vor imbogatii, altii asi vor lua catrafusele si vor pleca pe alte meleaguri, unii vor disparea pur si simplu pentru a-si pastra lichiditatile ce le-au ramas renuntand pur si simplu la diverse investitii aflate in derulare,s.a.m.d..
Saracul va fi la fel de sarac,in loc de 10 gaini va avea doua(una pentru Pasti si una pentru Craciun), cel ce viziteaza Europa si alte plaiuri an de an o va face incontinuare, poate cu mai bagare de seama in a cheltui la fel de mult, cei ce investeau se gandesc de cel putin 10 ori daca o mai pot face si uite asa lista poate fi completata, discutata la nesfarsit.
Ok! ma scuzati, m-am aprins rau, somn usor dragii mei!

Anonim spunea...

p.s.a se citi:"poate cu mai multa bagare de seama"(scuze,oboseala)

Paul spunea...

Cu tot pesimismul ce ni se afiseza la tot pasul,zic ca optimismul trebuie sa ne caracterizeze,altii au dus-o mult mai greu in vremuri apuse si au dainuit.

Dan Gheorghe spunea...

daca romania va intra in criza, politicienii vor da vina pe martieni. cum s-a intamplat de 19 ani incoace. aceleasi partide au promis si acum marea cu sarea, desi din 1990 n-au facut nimic...

pescarusul argintiu spunea...

Paul, iti multumesc ca ai atins aspecte importante pe care prezenta criza financiara le produce intr-un domeniu al economiei puternic afectat de nerealizari, cel agricol.
Ca un martor si cunoscator direct din interior al fenomenului, observatiile tale sunt foarte valoroase.
Majoritatea noastra, a celor ce traim in citadelele cenusii ale oraselor, nu intuim multe din aceste neajunsuri, desi se stie ca de mult timp forta de munca continua sa migreze de la sat la oras, apoi mai departe, in afara granitelor tarii.
Totusi, inca mai exista capacitatea romanului de a se redresa din mers, sa mizam si pe ea!

pescarusul argintiu spunea...

Dan, ai dreptate, mereu se incearca gasirea unui tap ispasitor in cazul atingerii unui stadiu critic al economiei.
Pentru actuala putere, e de la sine inteles ca pisica trebuie aruncata in curtea guvernarilor anterioare...
De aceasta data insa, criza de la noi este importata de peste Ocean, dar se suprapune peste celelalte crize, cronicizate deja.
Iti multumesc mult pentru vizita si te mai astept!