vineri, 5 decembrie 2008

Ati pregatit ghetutele ? Ati fost cuminti ? Poate veni Mos Nicolae pe la voi ?

Seara lui Mos Nicolae...

In noaptea de 5 spre 6 Decembrie se spune ca Mos Nicolae vine la geamuri si vede copiii care dorm si sunt cuminti, lasandu-le in ghete dulciuri si alte daruri, insa tot el este acela care-i pedepseste pe cei lenesi si neascultatori. In dimineata de Sfantul Nicolae, copiii cuminti gasesc daruri in ghetute. E un obicei vechi, nu numai la romani, de a face cadouri in aceasta zi. Spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae nu se arata niciodata. De altfel, povestea darurilor impartite pe furis in aceasta noapte incepe din vechime.

Se spune ca insusi Sfantul Nicolae a ajutat trei sarmane fete din orasul sau, aducandu-le dar de zestre, noaptea, fara a fi vazut. Casa in care traiau cele trei surori era mai mult decit saraca. Tatal lor planuia sa-si vinda fetele, crezand ca astfel se va chivernisi. Plansetele si rugamintile fiicelor sale nu l-au induplecat pe batranul cu suflet negru. Sfantul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de locuinta sa. Noaptea, pe furis, el a aruncat o punga plina cu galbeni in camera fetei celei mai mari. Astfel ea a reusit sa se marite curand. La fel a facut Mosul si in urmatorii doi ani, iar sora cea mijlocie si apoi cea mica au reusit sa se aseze la casele lor.

De atunci si pana in zilele noastre, in fiecare noapte a Sfantului Nicolae, cei dragi noua, si in special copiii, primesc daruri, de la Mosul care nu li se arata niciodata.

Ce aduce Mos Nicolae...

La noi, de Mos Nicolae, copiii cuminti primesc, pe langa dulciuri si jucarii, o legatura de nuieluse frumos colorate, iar cei mai putin cuminti primesc o nuielusa adevarata care sa le aminteasca de o eventuala pedeapsa. Sfantul Nicolae sau ideea de mos care aduce daruri copiilor a aparut in Scandinavia, cu multe mii de ani inainte de Hristos. Vikingii aveau un zeu, Odin, care calatorea prin toata lumea, in timpul iernii, calare pe un cal cu opt picioare, oferind daruri celor buni si pedepsindu-i pe cei rai. Desi in crestinism s-au pierdut aceste povesti, in constiinta oamenilor ele au ramas prin existenta unor personaje cum ar fi Sfantul Nicolae si Mos Craciun.

Tot in popor se spune ca iarna incepe la Sfantul Nicolae. Mos Nicolae este batran si are barba alba, iar in aceasta zi Mosul isi scutura barba, deci trebuie sa ninga. In aceasta zi, se spune: ”A intinerit Sfantul Nicolae”. De regula, de ziua lui apare pe un cal alb, aluzie la zapada care cade in luna decembrie, si se spune ca daca Sf. Nicolae a venit pe un cal alb, Sfantul Ion va merge pe un cal negru, adica va intoarce iarna. In ziua de Sfantul Nicolae incepe ziua sa se mareasca: ”La Sfantul Nicolae se intoarce noaptea la ziua cu cit se intoarce puiu-n gaoace”, zice poporul. De ziua lui se fac vraji, farmece si pronosticuri meteorologice, se pun crengute de pomi fructiferi in apa pentru a inflori de Anul Nou, ocazie cu care se prognozeaza si rodul livezilor pentru anul viitor.

Datini şi obiceiuri de Moş Nicolae...

Moş Nicolae este una din cele mai frumoase şi aşteptate sărbători de către copii. Cu acest prilej, în fiecare casă, cei mici - dar şi unii adulţi - îşi pregătesc ghetele, lustruindu-le şi punîndu-le lîngă uşă. În noaptea de 5 spre 6 Decembrie, se spune că Moş Nicolae trece pe la toate gospodăriile, pentru a lăsa cîte ceva în ghete: cadouri pentru cei care au fost buni şi cuminţi, sau cîte o nuia pentru cei neascultători. Poporul are habar mai puţin de identitatea şi biografia reală a Sfantului Nicolae, deşi îl ţine foarte drag.

Sîn' Nicoară, cum era îndeobşte numit în lumea tradiţională, este mai degrabă un personaj mitologic, în jurul căruia s-au ţesut legende diverse şi uneori năstruşnice, cu vagi ecouri din cultul bisericesc. El ar fi al doilea sfînt făcut de Dumnezeu şi ar sta de-a stînga Acestuia (primul făcut, Mihail, are cinstea să stea de-a dreapta). Sîn' Nicoară (ajutat de Sîn' Toader) păzeşte Soarele, care are adesea tendinţa să fugă, ca un cal nărăvaş. Sîn' Nicoară e acum bătrîn, dar în tinereţile lui unii zic că ar fi fost podar, iar alţii că ar fi fost corăbier şi pescar (ca protector al corăbierilor, Sfantul Nicolae este cunoscut pe scară largă, atît în Răsarit cît şi în Apus). El ar fi oprit şi apele Potopului, pe vremea lui Noe.

Se pare că ipostaza de Moş Niculae, cu obiceiul de a face daruri copiilor (dulciuri pentru cei cuminţi, însă nuieluşe pentru cei neastîmpărati) e o inovaţie orăşenească, prefigurînd dărnicia mai substanţială a lui Moş Crăciun. La ţară, în această zi de sărbătoare, copiii primesc fructe şi colăcei, iar, la oraş, jucăriile sunt cele care bucură copiii.


Bunul, Mosul Nicolae
Lin soseste in odaie.
Si-n ghetutele curate
Incep iute sa se-arate:
Biscuiti, bomboane, bani,
Ciocolata, gologani.
Dar mosneagul nu mai stie:
Sunt reali sau jucarie?
Printre ghete asezati
Rad papucii mici, ciudati.
Ii explica papusica:
Sunt papucii lu’… pisica!

37 de comentarii:

starsgates spunea...

Dragă pescăruşule, cred că Mara aşteaptă cu nerăbdare să primească darurile şi deja e cu ghetuţele la geam.:)
O seară frumoasă alături de cei dragi.:)

Bibliotecaru spunea...

Pozele cu prăjituri sunt chiar sadice. Hmmm, bune.

pescarusul argintiu spunea...

Starsgates draga, si ea, ca orice copil cu suflet candid, asteapta cu emotie si nerabdare acest moment, cand bunul Mos Nicolae umple cu daruri ghetutele ce-l asteapta zambitoare :)
Multumesc mult pentru urari, sa va bucurati si voi, mari si mici, de un Ajun plin de caldura si lumina apropiatelor sarbatori!

Anonim spunea...

Pescăruşule,

mai mult decât sugestiv brăduţul.
Aşa o să facem, dacă aşa spune Moşul.

pescarusul argintiu spunea...

Bibliotecaru, am inteles ca de fapt accentele critice privitoare la prajituri, dupa degustarea... vizuala, au devenit laudative :)
"Sadice, dar bune", iata exprimarea unei pareri sincere si exigente!
Iti doresc ca in viitorul apropiat sa ai parte de cat mai multe prajiturele pasnice, proaspete si savuroase!

pescarusul argintiu spunea...

Gabi draga,

Ma bucur mult de tot ca te-ai oprit la bradutul plin de indemnuri de suflet si de promisiuni de atins!
Sunt foarte importante si liniile de beteala scrise cu rosu, dar sunt esentiale cele multe, ce curg pline de cetina verde.
Ce mult s-ar bucura Mosul daca am fi "copii cuminti" si le-am indeplini pe toate!
Sa te bucuri de atmosfera calda, plina de daruri, a sarbatorilor, alaturi de scumpul tau fecioras si de toti cei dragi! :)

Anonim spunea...

Of,of,daca te mai numesti si "Nicolae" cate BATE trebuie sa primesti,oare nu este mai bine sa le oferi?

Elisa spunea...

Cora,iti doresc o seara minunata cu vizita importanta,Mosul s-aduca in sac,tot ce poate fi pe plac! ;) Sarbatori fericite! :)

Anonim spunea...

Lasand la o parte gluma,va doresc tuturor celor ce credeti in bunatatea Mosului, sa aveti parte fericiti de toiagul maretiei lui. Chiar daca darurile pot fi putine, nu uitati ca cel mai de pret dar ce ti se poate oferi...este prietenia!
Sarbatori Fericite!

Anonim spunea...

Sorei mele,Mosul i-a adus cateceva,mie...om vedea!

Anonim spunea...

Iar tie Pescarusule momente cat mai dragi alaturi de cei ce-ti umplu sufletul de bucurie!

Anonim spunea...

Pescarusule sa ai ghetutele pline cu impliniri, voie buna si sanatate!
Da, bradutul e minunat!

Anonim spunea...

Fie ca Moşul cel bun şi drept să vă dăruie cu bucurii, zâmbete şi împliniri :
http://www.news2y.com/stiri/wp-content/uploads/2007/12/mos-nicolae2.jpg
Sibilla

Anonim spunea...

Fie ca Moşul cel bun şi drept să vă dăruie cu bucurii, zâmbete şi împliniri :
http://www.news2y.com/stiri/wp-content/uploads/2007/12/mos-nicolae2.jpg
Sibilla

Anonim spunea...

Am primit in aceasta dimineata un dar frumos, multumesc celui ce mi l-a trimis pentru ca, mi-a adus moment de fericire. Sper ca si voi a-ti primit astfel de daruri! O zi frumoasa tuturor!

Anonim spunea...

Vroiam sa completez ca, ghetutele mi-au fost roase tocmai de cel ce se vrea a fi un cadou de Mos Nicolae:)

Anonim spunea...

Vroiam sa completez ca, ghetutele mi-au fost roase tocmai de cel ce se vrea a fi un cadou de Mos Nicolae:)
p.s.scuze,eu eram!

Anonim spunea...

O zi frumoasa,in inima tuturor!

Anonim spunea...

"La Multi Ani" Nicolae! oricare ai fi tu...

Anonim spunea...

Am pregatit ghetutele si am fost cuminti, dar citind insemnarea ta, ca deobicei m-a facut sa realizez ca nu stiu nimic.
O zi minunata iti doresc si La Multi ani

greenfield spunea...

Pescarusule, ce bogatie e aici la tine:)
E plin de daruri si de prieteni.
Va doresc Sarbatori fericite, sanatate, bucurii!
Iti multumesc frumos pentru toate gandurile bune si ti le intorc cu mult drag:)

pescarusul argintiu spunea...

Draga Paul, daca te mai numesti si Nicolae, cum este cazul unora dintre noi, nu e musai sa primesti nuieluse sau "bate" cum spui tu, daca ai avut o conduita placuta moralei crestine si daca ai incercat sa-ti ajuti semenii tot timpul anului :)
Cat despre partea cu "oferitul" acestor corectoare de comportament, sa-l lasam pe Mos Nicolae sa-si faca datoria, el sigur va sti mai bine ca noi adevarul adevarat ;)

pescarusul argintiu spunea...

Elisa draga, Mosul a venit la cei mici cu sacul plin de dulciuri, fructe si jucarii, iar la cei mari le-a daruit bucurii si le-a sadit in casa pe furis, atmosfera calda a sarbatorilor de iarna :)
Sper ca si in caminul vostru primitor si plin de viata, Mos Nicolae a lasat semne de belsug si veselie ;)
Multumesc mult pentru urari, sarbatori fericite si voua!

pescarusul argintiu spunea...

Paul, toti oaspetii ce vor poposi aici, prieteni dragi sau simpli vizitatori, se vor bucura sa primeasca frumoasele urari pe care le-ai adresat :)
De toiagul maretiei lui Mos Nicolae vor avea parte toti copiii Domnului, "dupa fapta si raspalata", negresit.
Indiferent cat de bogat si de prosper a fost Mosul in acest an, ai dreptate, darul prieteniei este de mare pret si mult binecuvantat!
Iti multumesc in numele tuturor si-ti urez de asemenea, sarbatori fericite, pline de lumina!

pescarusul argintiu spunea...

Carmen, ma bucur ca si tu tine Mos Nicolae a fost darnic si ti-a bucurat sufletul :)
Sa sii ca urarea ta generoasa s-a adeverit, am avut parte de multe asemenea momente speciale alaturi de toti cei dragi sufletului meu.
Cum se spune, "ai avut gura aurita" ;)
Petrecere frumoasa in familie, alaturi de sarbatoriti!

pescarusul argintiu spunea...

Draga Manole, iti multumesc mult pentru urarile tale darnice! :)
Am gasit in ghetute multe sclipiri ale acestor giuvaeruri ravnite.
Voi avea grija sa le sporesc stralucirea si sa le pastrez cu sfintenie in suflet.
Bradutul a fost darul meu pentru voi toti, prieteni de suflet ce mi-ati trecut pragul :)
Multa veselie si belsug presarate cu generozitate de Mos Nicolae si in caminul vostru plin de armonie!

pescarusul argintiu spunea...

Draga sestro, multumesc din suflet pentru aceste nestemate de urari! :)
Sa sufle si peste ghetutele tale binecuvantata lui adiere de liniste sufleteasca, voie buna, sanatate, armonie si prosperitate!
Pentru tine, drago Niko, un dar de suflet:
http://www.youtube.com/watch?v=P25CJu_U1xE
LA MULTI ANI cu multa sanatate si iubire!
Petrecere frumoasa, alaturi de puiul tau de zambet si de cei dragi, cu sclipirile magice ale colindelor de sarbatori!

pescarusul argintiu spunea...

Paul, asta se cheama ca Mos Nicolae te iubeste mult, daca a tinut sa te bucure prin darul de suflet oferit!
Si noi, cu siguranta, am avut parte sau inca mai jinduim dupa astfel de daruri nepretuite!
O zi frumoasa, pana la capat si tie, alaturi de toti cei dragi!

pescarusul argintiu spunea...

Draga "Anonimule" cu nume de sarbatorit, daca ai o fiinta ce prefera sa guste aroma papucilor tai, inseamna ca te indrageste si te recunoaste de stapan! :)
Este primul pas catre reconciliere si catre sudarea legaturii speciale, infiripate intre voi.
Pastreaza-ti cu grija odorul cat mai aproape de suflet!
Iti va dovedi ca este un prieten fidel, daca-i vei aprecia tovarasia.

pescarusul argintiu spunea...

Annk87, multumesc pentru vizita si pentru urari, in numele tuturor oaspetilor, sarbatoritilor si prietenilor mei!
O zi frumoasa, si in inima ta!
Te mai astept, cu drag!

pescarusul argintiu spunea...

Draga Nicol, LA MULTI ANI de ziua numelui! :)
LA MULTI ANI, tuturor celor ce se numesc Nicolae, de pretutindeni!
Petrecere frumoasa si multa voia buna, alaturi de cei dragi!

pescarusul argintiu spunea...

James, daca ati pregatit ghetutele si ati fost cuminti, atunci Mos Nicolae mare bucurie a avut si drept rasplata, multe si dragi daruri v-a facut! :)
Nu am spus nici eu destule lucruri despre aceasta mare sarbatoare din sufletul romanilor, cu siguranta ca multe taine vom mai descoperi in anii ce vor urma.
LA MULTI ANI si sarbatori fericite!

pescarusul argintiu spunea...

Draga Greenfield, asa este, atmosfera calda si primitoare de aici s-a cladit din lumina sufletelor deosebite ale celor ce mi-au trecut pragul si care si-au lasat inscrise gandurile lor senine si prietenoase.
Sarbatori fericite tie si intregii familii, cu mult drag!

Anonim spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=HGqg3WY5ffo&feature=related
Duminica frumoasa, sis !
Sibilla

pescarusul argintiu spunea...

Dedicatia ta sensibila m-a emotionat si mi-a adus din adancuri picuri de roua in priviri.
Multumesc mult, sis, esti un suflet deosebit!
Pentru tine, o voce speciala cu mult drag:
http://www.youtube.com/watch?v=Y6mJiDRD2kY
Sa-ti fie aceasta zi de Duminica senina si plina de dovezi de iubire! :)

Paul spunea...

Dedicatii pentru tine si cei dragi tie:
http://www.joutube.com/watch?v=g0Es8vLB3sA
http://www.joutube.com/watch?v=x_N-mCIEcyM
http://www.youtube.com/watch?v=sXXPNT5B9og

pescarusul argintiu spunea...

Multumesc mult Paul, pentru aceste minunate daruri muzicale! :)
Sunt sigura ca asteapta rabdatoare sa fie savurate in liniste si atmosfera propice a caminului...
Iti doresc sa te bucuri de frumusetea acestei zile de iarna, oricat de capricioasa ar fi ea!