sâmbătă, 29 martie 2008

Semnele pe cer si apropiatul summit NATO de la Bucuresti din 2-4 Aprilie 2008

Vi s-a intamplat ca uneori sa va fascineze norii ?
Sa va fure cu frumusetea fapturilor lor fabuloase ?

Impartasesc pe de-a-ntregul consideratiile lui Gavin PRETOR-PINNEY, fondator al Societăţii de Apreciere a Norilor, care marturisea cu sensibilitate ca atunci "când eram mic îmi plăcea la nebunie să privesc norii şi, ca toţi copiii, de altfel, vedeam în ei feţe, forme şi imagini. Mi-a părut rău că atunci când creşti mare pierzi această capacitate de a te minuna".
Mi se potriveste si acum, la anii maturitatii, acest imbold de a scruta inaltimile in zilele senine si linistite de vacanta si de a admira multiplele chipuri de plasmuire ale norilor, lasandu-mi imaginatia sa zburde liber si sa-si inchipuie lucruri minunate despre lumea acestor "fantasme calatoare", cum a denumit metaforic norii bardul de la Mircesti, Vasile Alecsandri.


Când Albastrul curat, înfrăţit de Soarele galben, şi-a luat zi liberă de odihnă sau de concediu, locul pe Cer e ocupat uneori de ei, Norii.


Făpturi temporare, fără buletin de identitate sau paşaport, fără familie şi casă, suflete fericite sau zbuciumate, se nasc din nimic pentru câteva clipe, pentru ca apoi, să se-ndreapte spre sfârşitul infinit, dispărând pentru totdeauna din Univers. Nu înainte de a-şi mărturisi pe tabla goală a Cerului tot felul de confidente. În forme, sunete şi culori desenate. Pentru oamenii de jos, de pe Pământ.

Fara indoiala ca in febra nebuna a pregatirilor pentru summit-ul NATO de la Bucuresti, care a cuprins autoritatile de mai bine de o luna, un loc important l-a constituit si supravegherea spatiului aerian al Romaniei de catre fortele de securitate.
Se va cuantifica cu maxima atentie fiecare zbor neautorizat de pasare calatoare revenita acasa din departarile tarilor calde si se va raporta mai sus. Niciodata nu s-au stiut mai bine ca acum detalii despre fiintele inaripate care ne traverseaza zenitul de deasupra Carpatilor. Este un fapt pozitiv si se va putea constitui ca sursa de documentare pentru statisticile de specialitate, inclusiv cele de istorie naturala.
Ca element de noutate a comunicatiilor lansate in eter, NATO intentioneaza sa lanseze in premiera, la summitul de la Bucuresti de saptamana viitoare, un canal TV care sa emita pe internet, pentru a imbunatati imaginea Aliantei.
Imaginile, care vor putea fi accesate de pe site-ul Aliantei, http://www.nato.int, vor putea fi preluate si de posturile de televiziune.
Proiectul se va concentra asupra misiunii NATO din Afganistan, unde Alianta are 47.000 de militari. Cinci echipe de televiziune vor transmite in mod regulat din Afganistan. Mare parte din finantarea proiectului este acoperita de Danemarca.
Proiectul face parte dintr-un efort de popularizare a misiunii NATO in Afganistan, mai multe dintre tarile membre confruntandu-se cu opozitia opiniei publice fata de aceasta.
Poate fi o iniatitiva laudabila aceasta actiune, venita in sprijinul asigurarii unei mai mari transparente a activitatii NATO in teatrele de operatiuni.

Cei care au şansa să vadă ineditul formatiunilor noroase, să le imortalizeze fascinati pe peliculă, să înţeleagă rostul vorbelor lor desenate pe cer, sunt cu siguranta oameni fericiţi.
Va doresc sa fluture zambetul pe chipul vostru si sa aveti inima usoara !
Adaptare usoara la rigorile orei de vara si nu uitati sa mai ridicati din cand in cand privirea spre Cer !

5 comentarii:

Anonim spunea...

Dacă există Societatea de Apreciere a Norilor, cine anume îi depreciază... vânturile, gândurile...

pescarusul argintiu spunea...

Probabil ca vremurile potrivnice, dar in sens figurat, caci norii nu pot fi considerati ca ar detine valoare contabila de inventar si ca ar suferi uzura morala si fizica in timp...
Ei raman doar creaturi fantastice si totusi paradoxal de reale, martori la toate actiunile noastre bune si rele, dar pamantesti.

Bibliotecaru spunea...

?!

Anonim spunea...

Ar fi putu fi mai mult soare la acest Summit.. Am fi putut obtine ceva, am fi putut profita de aceasta ocazie unica.. Dar curcubeul nu apare in fiecare i, nu-i asa?

pescarusul argintiu spunea...

Asa este Corina, o minune se spune ca nu se intampla de 2 ori si ca nu tine mai mult de 3 zile... In privinta magiei curcubeului si a efemeritatii lui, probabil ca in Nov. 2002 romanii erau mai buni, mai toleranti, mai putin incrancenati, si poate ca meritau mai multe sanse, cine stie ?