vineri, 29 ianuarie 2010

Caruselul meseriilor trasnite...

"Meseria e bratara de aur"", spune un vechi proverb. Indiferent de profesie, munca innobileaza. Chiar daca aceasta slujba este una dintre cele mai ciudate si, uneori, una dintre cele mai plictisitoare din lume.

Ne vine sa credem sau nu, dar exista un "broker de vise". Adica, un fel de pestisor auriu, numai ca e om si indeplineste o singura dorinta. Ah, si mai e o diferenta. De cost. Pentru ca un vis devenit realitate costa intre 150 si cateva mii de dolari. "Culegatorul de mingi" este persoana care "recupereaza" mingile pierdute pe terenurile de baseball sau de golf. "Cautatorul de incendii" este o meserie perfecta pentru solitarii care nu se tem de inaltimi. Si asta, pentru ca in "fisa postului" scrie negru pe alb ca trebuie sa stea in turnul de supraveghere si sa observe cel mai mic semn de foc.

Despre "mirositorul de transpiratie" nu se poate spune ca are o slujba prea placuta. Motivul: meseria lui este sa stea cu nasul la subratul oamenilor muncii. Scopul acestei profesii este realizarea unor deodorante cat mai performante. "Crescatorul de matci" este acea persoana care nu face altceva decat sa aiba grija de stupii de albine si sa ingrijeasca de inmultirea matcilor.

"Spargatorul de... oua" are o misiune foarte precisa in industria alimentara. Mai exact, el trebuie sa separe albusurile de galbenusuri. Nici despre ""cautatorul de puicute"" nu se poate spune ca are o misiune usoara. El trebuie sa sorteze puisorii de gaina si sa-si dea seama care este cocos si care puicuta. "Vanatorul de cute" este acea persoana care calca fetele de pantofi pentru ca acestea sa nu aiba nici o zbarcitura.

Una dintre slujbele care se pot inscrie la categoria cea mai plictisitoare meserie din lume este cea de verificator de uscare. De fiecare data cand se vopseste ceva, responsabilul cu acest lucru nu face altceva decat sa urmareasca daca obiectul proaspat renovat nu prezinta un pericol pentru hainele cetatenilor...

O profesie deosebita, rara si care necesita calificare, har si tinuta morala este cea de "degustator de vinuri" si cea de somelier.

Exista insa si o categorie de meseriasi, mesteri, al caror viitor pare sortit pieirii.

Nu exista cartier bucurestean care sa nu aiba pe o straduta laturalnica un atelier ascuns, un loc care sa nu fi devenit gogoserie sau super-market. Sunt oamenii care iti repara bricheta, care iti fac dubluri la chei, iti stramteaza o palarie sau iti lungesc un pantalon. Mai sunt foarte putini, si viitorul lor pare pecetluit. Palarierii, blanarii, remaiezele, mesterii buni la toate par sa-si fi trait perioada de glorie. Perioada in care fiecare om avea ceva de reparat, cand acesti oameni si micile lor afaceri erau cu adevarat indispensabili.

Un studiu recent realizat de Ministerul Muncii releva ca piata muncii se va transforma dramatic in urma procesului de integrare in Uniunea Europeana. Analiza cuprinde informatii despre meseriile care vor disparea pana in 2010, precum si cele pentru care va exista un interes major.

Potrivit datelor prezentate, grupa ocupationala de tehnicieni si maistrii a cunoscut reduceri de personal dramatice. Restructurarea economica a determinat si schimbari semnificative in tipul si continutul ocupatiilor: au aparut ocupatii noi, iar pe de alta parte, continutul multor altora a suferit modificari.

Sobarii, dulgherii, manipulantii sau parchetarii sunt meseriasii pentru care viitorul nu va aduce lucruri prea bune. Acestea sunt meseriile care vor disparea cel mai repede de pe piata.

Pe de alta parte in ultimii ani, la mare cautare sunt designerii, agentii de publicitate si relatii publice, managerii sau analistii programatori.



Oare vor mai reinvia vreodata aceste meserii peste care ameninta sa se astearna praful sau le vom vedea evocate doar in file de cronici?

12 comentarii:

Bibliotecaru spunea...

Găina care stă pe vârfuri mi-a smuls lacrimi de râs.

pescarusul argintiu spunea...

Biblio, gainusa la care te referi e cea mai buna dovada ca gratia, frumusetea si blandetea sunt langa noi, in ograda, doar ca trebuie sa le remarcam si sa le punem in valoare :)
Imaginea ei poate fi si un indemn la modul elegant de a ne exercita meseria, oricat de trasnita si de neobisnuita ar fi ea.

elite spunea...

Ma gandeam eu ca pregatesti o postare "ca la carte"Foarte fain!Sa mai zica cineva ca nu avem de unde alege!O zi buna!

Paul spunea...

Este ziua ta de nastere astazi?
La Multi Ani si tot ce-ti doresti sa se implineasca!
p.s. oricum anul acesta nu te-am vizitat:)

angi spunea...

Am tras cu ochiul la "unchiesul"si ...ce sa fac?am vazut!
La multi ani,pescarusule!
Apai,un lucru este cert:daca fiecare meserie ar fi pusa in evidenta asa cum ai prezentat tu aceste gaini,care pot rivaliza chiar cu paunii sau lebedele,sigur orice om de "rand" ar avea un venit frumusel,iar meseriasii adevarati n-ar mai disparea.

manon spunea...

Mai Pescarus m-ai dat gata cu gainile!!! :D

Meseriasii si meseriile se transforma. Numele nou va fi servicii.

Piata de servicii la noi e foarte joasa pentru ca nivelul de trai nu-i foarte ridicat. In strainatate se traieste bine merci din servicii - important e sa-ti gasesti o nisa cu oarecare cautare si sa te faci cunoscut.

Si cum zici... designerii la mare pret :D - da, e o meserie frumoasa dar grea

pescarusul argintiu spunea...

Elite, ma bucur ca ti-a placut ideea acestei postari.
Unele meserii si mestesuguri prezente in copilaria si adolescenta noastra s-au stins deja sau sunt pe cale sa iasa din decor.
Cine-si mai aminteste de vanzatorii de braga sau de stravechiul cosar aducator de noroc?
O zi de Duminica relaxanta si senina!

pescarusul argintiu spunea...

Paul, multumesc pentru urari!
Sunt binevenite in prima luna a anului, dar ziua mea de nastere este intr-un anotimp mult mai solar :)
Sa ai o zi frumoasa!

starsgates spunea...

Hmmm, şi totuşi se mai fac şeminee iar parchetarii pricepuţi sunt căutaţi.:)
Ca meserii ciudate probabil ai auzit şi de ...vânătorii de capete.
Cei care vânează...,,meseriaşii,, adevăraţi din orice domeniu.:)

pescarusul argintiu spunea...

Angi draga, iti multumesc pentru vizita si pentru impresii!
Bine ai facut ca ai tras cu ochiul spre slovele Unchiesului, doar ca ziua mea este in alta perioada a anului :)
Ma bucur ca te-a incantat "look-ul" gainuselor invecinate cu tabloul de meserii nobile, necesare si folositoare, dar acoperite acum de colbul uitarii.
Ai dreptate, lipsa de initiativa si de interes au dus la pierderea unor bresle de mestesugari fara pereche si la disparitia unor oportunitati de restabilire a bunastarii pentru multi romani harnici!

pescarusul argintiu spunea...

Manon, ca de obicei le-aduci bine din condei! :)

Ar fi bine daca doar denumirea s-ar schimba din "bresle de mestesugari" in cea de "prestatori de servicii".
Dar au pierit esentele de clei si zgomotele de cuie batute in incaltari, aromele de halvita si bazaitul fin al acelor de remaiat, in favoarea altora straine de noi - parfumul stergatorului de parbrize, spre exemplu :)...

Designerii iubesc frumosul si au simtul proportiilor, muncesc asiduu cu tot arsenalul "brain, body, soul and materials". Jos palaria!

pescarusul argintiu spunea...

Inca exista, Starsgates aceste categorii de mestesuguri, atata timp cat va exista dorinta construirii de vile si de locuinte de top...

Cat despre agentiile de "head-hunting", se stie ca sunt renumite prin abilitatile de a pastra confidentialitatea si de a opera cu informatii foarte noi de pe piata fortei de munca...

Cum o fi tabloul de vanatoare pe timp de criza? Presarat cu capcane si repere de orientare in hatisul birocratic?