De ceva timp in aceasta toamna s-a dat startul la culesul viilor. E semn clar ca strugurii aurii si rubinii nu trebuie sa ne lipseasca de pe masa. Acum avem ocazia sa remineralizam organismul si sa ii dam un plus de energie. Dar, in afara de boabele proaspete, strugurii mai sunt buni si sub forma de must...
Buni la gust, dar buni si pentru sanatate. Putina lume stie ca bautura reconfortanta este si leac pentru multe boli, in special pentru cele legate de circulatie. Mustul face bine la inima, la muschi, la oase, intregului organism. Bem o cana de must proaspat si ne simtim revigorati. Mai mult, se spune ca licoarea din struguri e elixirul tineretii. Nu e doar o legenda, actiunea terapeutica a mustului asupra pielii este un fapt demonstrat. Deci sa profitam de vremea strugurilor ca sa ne lecuim suferintele si sa ne curatam organismul de toxine.
Se stie despre vinul rosu ca are efecte miraculoase in afectiunile cardiovasculare. Un pahar cu vin rosu consumat zilnic ar trebui sa completeze dieta scazuta in colesterol a bolnavilor de inima. Dar putini stiu ca la fel de eficient este si mustul proaspat de struguri. Acesta vitaminizeaza si remineralizeaza. Are o mare valoare energetica. De aceea, e foarte indicat in alimentatia organismelor tinere, a celor care fac eforturi fizice mari, dar si pentru persoanele de virsta a treia. Ca actiune fitoterapeutica, mustul are efect laxativ si diuretic, fiind recomandat celor care sufera de constipatie, rinichi, cu litiaze, anumite forme de reumatism, cum sint guta si artrita.
Compozitia chimica a mustului a facut ca acesta sa fie supranumit si „laptele vegetal“, datorita aportului nutritiv pe care il aduce organismului. Datorita continutului ridicat de lecitina, mustul e leac pentru sistemul nervos. Mustul de struguri este recomandat mai ales in curele rapide de dezintoxicare, ca sustinator de efort pentru cei cu o activitate intelectuala intensa si ca diuretic pentru tratarea bolilor de rinichi cronice. Este, de asemenea, un excelent intaritor pentru convalescenti si pentru cei grav bolnavi.
Toamna, când culegeţi viile şi stoarceţi mustul strugurilor, să ziceţi în sinea voastră:
"Şi eu, la fel, sunt o vie şi rodul meu va fi cules şi stors,
Şi ca şi vinul cel nou voi fi depus în vasele veşniciei."
Iar în iarnă, când veţi pritoci vinul, să tresalte în inima voastră un cântec pentru fiecare cupă.
Şi să aveţi în fiecare melodie câte un gând pentru zilele toamnei, pentru zilele toamnei, pentru vie şi pentru teascuri".
(Khalil Gibran)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
16 comentarii:
Ce frumos, Pescarus!
Unde ai zburat toata vremea? Mi-au lipsit gandurile tale , adunate in ciorchini rubinii!!
Si in sfaturi asortate in ambalaj metaforic!
Perioada aceasta a anului îmi provoacă satisfacţii deosebite de fiecare dată...
Da...
Se pare ca încălzirea globală face bine la vin; iese din ce în ce mai tare şi mai dulce.
eu te aştept cu piureul de castane şi multă frişcă moţată :)
Gina draga, ma bucur mult ca ti-a placut pledoaria mea despre roadele dulci si rubinii ale podgoriilor!
Pentru un timp, am lasat departe poluarea cu zgomotul si negrul de fum al cetatii urbane, culegand linistea si aerul proaspat al plaiurilor rurale.
Si mie mi-au lipsit tablourile tale literare atat de fermecatoare, dar putem recupera :)
Te invit sa servesti un pahar cu must racoritor!
O toamna frumoasa si bogata in culori, miresme, emotii!
Cristi, multor concetateni de-ai nostri le salta inimile de bucurie la gandul zamislirii vinului ghiurghiuliu in butoaie...
Dar romantismul acestui anotimp este atat de intens!
Bibliotecaru, e foarte posibil sa ai dreptate.
Conteaza mult si soiul de struguri, si ingrijirea de peste an a viei...
Oricum, daca vinul e tare dulce, e sigur pe placul meu :)
CELLA, alerg la tine sa ma delectez cu aceasta minunatie atunci :)
Mustul e pe aproape, nu uita!
D-na Cora intr-adevar mustul e licoare binecuvantata, inca nu l-am facut....de abia astept sa gust din el.
Oho, şi ce bun e mustul cu castanele fierte!:)
Pescarus, sa-ti abati zborul si prin locuri, inca verzi..
Mihaela, ma bucura mult vizita ta si in semn de prietenie, te invit in pridvorul casutei mele, la un pahar de must rubiniu :)
Mult spor la zdrobit strugurii si la baut din licoarea delicioasa!
Starsgates, sunt absolut convinsa, desi inca n-am incercat combinatia celor doua ispite culinare :)
Stiu ca mustul merge cu pastrama foarte bine, dar de ce ar fi mai prejos in tandem cu castanele? ;)
Gina, am zburat imediat deasupra plaiurilor verzi si atat de primitoare, dar m-a cuprins melancolia si m-a impresurat tacerea...
Mare dreptate ai, relativitatea e prezenta si in angrenajul relatiilor umane de prietenie.
Se pot insa oricand reactiva, daca exista dorinta, vointa si credinta.
O zi luminata de stralucirea prieteniei!
Nu oricine stie sa faca un must ca lumea ...
Imi amintesc ca bausem acasa la o colega un must atit de bun ca luni de zile i-am visat aroma :).
Ai mare dreptate, -X-!
Conteaza mult starea de prospetime a strugurilor, gradul lor de parguire si soiul lor (nobil sau nu).
Peste toate acestea, se toarna mult suflet, grija si implicare :)
Te poftesc la un pahar de must cuminte rubiniu, ce iute a aburit paharul!
Trimiteți un comentariu