
Sa fi apus epoca de glorie a traditionalului bec cu filament din spatiile vietilor noastre, iluminate cu fidelitate si consecventa? Sa dispara becul cu incandescenţă de pe piaţă după o „viaţă“ de 130 de ani? În anul 1879, Thomas Edison prezenta lumii invenţia sa: becul cu filament incandescent. Iata ca peste doar trei ani, becul lui Edison va fi istorie...
Această măsură marchează începutul sfârşitului pentru toate becurile clasice, în decurs de trei ani, şi înlocuirea lor cu lămpi de nouă generaţie ce consumă cu 80 la sută mai puţin curent electric.
UE a fixat un calendar precis pentru a interzice progresiv becurile cu incandescenţă. După interzicerea becurilor de 100 de waţi, vor urma cele de 75 de waţi în decurs de un an, cele de 60 de waţi în doi ani şi cele de 40 şi de 25 de waţi până la 1 Septembrie 2012.
Reprezentanţii Biroului European al Uniunii Consumatorilor (BEUC) şi cei ai Asociaţiei europene pentru coordonarea reprezentării consumatorilor în normalizare (ANEC) afirmă că retragerea progresivă a becurilor tradiţionale va aduce un beneficiu financiar europenilor prin reducerea consumului de energie.

O familie ar putea economisi 50 de euro în medie pe an în urma înlocuirii becurilor clasice cu generaţia de becuri „fluo-compacte“, numite de asemenea becuri cu consum redus (LBC) şi fabricate în Asia. La nivelul UE, economia s-ar încadra între cinci şi zece miliarde anual.
Însă organizaţiile de consumatori susţin că „reglementarea europeană nu răspunde nevoilor anumitor consumatori, care trebuie să utilizeze lămpi cu incandescenţă din motive de sănătate, cum ar fi sensibilitatea la lumină fluorescenta sau alergii cutanate“.
Ne mai raman 3 zile sa achizitionam becurile de 100 de waţi cu care ne-am nascut si am crescut, urmand ca apoi ele sa devina obiecte de muzeu, pe care sa le aratam cu nostalgie, peste ani, copiilor si nepotilor nostri.
Desi noile becuri ecologice consuma mai putin si au o perioada de utilizare mai mare, dau o lumina mai slaba decat cele clasice si sunt de 10 sau 20 de ori mai scumpe. Ramane de vazut daca aceste becuri "eco" ne vor scoate din bezna si daca vor reusi sa egaleze celebritatea suratelor lor.
Dar intre timp sa savuram si o veste nespus de dulce: incepand de astazi si pana pe 30 August, la Bucuresti se va desfasura Editia a doua a Targului International de Miere "APIMONDIA", unde ne putem delecta in liniste cu minunatul produs natural energizant chihlimbariu.

"Ce duh ai şi ce putere.
Să-mpleteşti ceara cu miere,
De la floarea din gradină,
Ostenită de albină?
Tu aduni de pe meleaguri,
Pentru stupi şi pentru faguri,
Pulberi, roua, stropi şi leacuri,
Poate că de mii de veacuri.
Ca din lână, ca din ace,
Ţesi reţeaua de ghioace,
De celule-n care pui
Mierea dulce şi un pui.
Scule, numere, cântare
Au pus la măsurătoare
Ca-ncăperea cea mai mare
În găoacea cea mai mică
E ghiocul tau, fetică
Eşti, pe lumea de subt cer,
Cel mai mare inginer.
Pe-ntuneric, făr’ să ştii,
Ai făcut bijuterii
Şi minuni în toată clipa
Cu musteaţa şi aripa.
Şi, cum ştii, muncind, să taci,
Nu te lauzi cu ce faci."
("Fetica" - Tudor Arghezi)