sâmbătă, 9 februarie 2008

IPS Ieronim, Mitropolit de Theba si Levadia, a fost ales Arhiepiscopul Atenei si a toata Grecia

Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei s-a intrunit acum doua zile, pe data de 7 februarie 2008, pentru alegerea succesorului Preafericitului Christodoulos, trecut la cele vesnice in ziua de 28 ianuarie. IPS Mitropolit Ieronim al Thebei si Livadiei a fost ales de catre Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei, dupa doua tururi de scrutin, cu 43 de voturi. Noul Intaistatator al Bisericii Ortodoxe din Grecia este cel de-al 20-lea Arhiepiscop al Atenei si primat al Intregii Elade. Mai multe amanunte despre istorica alegere am aflat de la PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal: 'Statutul Bisericii Ortodoxe din Grecia este acela ca la 7 zile de la inmormatarea Intaistatatorului sa aiba loc alegerile. S-au intrunit 74 de mitropoliti, din totalul de 80 cati alcatuiesc Sinodul Bisericii Greciei, si dupa savarsirea Sfintei Liturghii in Catedrala arhiepiscopala au purces la alegerile propriu-zise. Au avut loc doua tururi de scrutin in care, la prima votare, au fost 4 candidati - Mitropolitul Eustathios de Monemvassia si Sparta, Mitropolitul Ieronymos de Theba si Levadeia, Mitropolitul Antim de Thesalonic si Mitropolitul Ignatie de Dimitriade si Volos. Chiar din primul tur de scrutin, Mitropolitul Ieronim de Theba a fost preferat cu 32 de voturi, pentru ca in al doilea tur de scrutin, fiind eliminati Mitropolitul Antim de Thesalonic si Mitropolitul Ignatie de Dimitriade si Volos, sa aiba 45 de voturi din 74'.

Dupa sedinta Sf. Sinod, noul Intaistatator al Bisericii Ortodoxe din Grecia a facut o declaratie de presa, din care iata spicuit un scurt fragment: 'Primesc preainalta slujire si va incredintez ca imi voi implini responsabilitatile mele arhieresti. Voi fi supus si credincios Sfintelor Canoane, Sfintei Traditii si Legilor tarii. Ma voi supune hotararilor Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei, voi lupta pentru drepturile Bisericii urmand predecesorului arhipastor iubitor de Dumnezeu, pentru care ne rugam lui Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. Pentru aceastea, primiti incredintarea mea'.

IPS Mitropolit Ieronim s-a nascut la 30 martie 1938, in localitatea Oinofyta. In anul 1967 a obtinut licenta in Teologie la Facultatea de Teologie a Universitatii din Atena, in acelasi an fiind hirotonit preot. Intre anii 1977 - 1978 a frecventat cursurile Institutului pentru Bisericile Rasaritene din Regensburg (Germania), iar intre anii 1978 - 1981 a fost secretar sef al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei. A fost ales Mitropolit al Thebei si Livadiei la data de 4 octombrie 1981. In perioada 12 - 16 octombrie 2000, IPS Sa a adus moastele Sf. Mare Mucenic Gheorghe in Romania, la Iasi.


Mesajul de felicitare al PF Parinte Patriarh Daniel adresat noului Arhiepiscop al Greciei

Înalt Preasfinţiei Sale HIERONIMOS,
Mitropolit de Theba şi Levadia,
Arhiepiscop ales al Bisericii Ortodoxe a Greciei


Înalt Preasfinţia Voastră,
Cu deosebită bucurie frăţească felicităm pe Înalt Preasfinţia Voastră pentru alegerea Voastră ca nou Întâistătător al Bisericii Ortodoxe a Greciei. În aceste binecuvântate momente, ne facem părtaşi bucuriei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei care v-a ales să conduceţi binecredincioşii din ţara Voastră.
Suntem convinşi că legăturile noastre frăţeşti ca Biserici surori şi popoare ortodoxe - care au fost scoase în evidenţă chiar şi astăzi, când l-am primit la reşedinţa noastră patriarhală pe Excelenţa Sa Dr. Kostas Karamanlis, primul ministru al Greciei - vor continua să caracterizeze şi pe viitor mărturia noastră comună în lumea de astăzi.
Cu deosebită stimă şi dragoste frăţească în Iisus Hristos, Domnul nostru,

† DANIEL,
Arhiepiscopul Bucureştilor,
Mitropolitul Munteniei şi Dobrogei,
Locţiitor al Cezareei Capadociei şi
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Niciun comentariu: