duminică, 17 februarie 2008

Sa nu ratam un spectacol de exceptie - "Straini in noapte" cu Florin Piersic si Emilia Popescu

Zile de-a randul in drumul meu spre servici am privit cu interes afisul lipit pe un stalp in zona Universitate - Piata Rossetti, care descria cu litere de-o schioapa maretia acestui spectacol. Marturisesc ca de atunci ma gandesc tot mai imperativ sa-mi rezerv timp si sa-l vizionez, dat fiind ca toate cronicile il zugravesc cu aprecieri extrem de favorabile.
Cei doi minunati actori al teatrului si filmului romanesc l-au transformat intr-un regal artistic de neuitat.
“Străini în noapte” este o comedie romantică cu răsturnări de situaţie, despre seducţie, minciună şi timp, despre situaţia bărbatului aflat la vârsta mijlocie şi despre puterea femeii de a aborda în fiinţa ei orice rol.
Dar sa trecem in revista coordonatele artistice ale acestui "modern theatre show":


"Straini in noapte"
tip: comedie romantica
decor: Puiu Antemir
costume: Irina Schrotter
muzica: Ionut Stefanescu
actori: Emilia Popescu, Florin Piersic
regizor: Radu Beligan

Iata si actiunea piesei pe scurt:
Pierre este casatorit si tatal unui adolescent. A ramas singur in Paris si munceste, in timp ce sotia si fiul sau sunt plecati in vacanta. Juliette este o blonda tanara, frumoasa si enigmatica. Il intalneste pe Pierre intr-un bar si-i accepta invitatia de a mai bea un pahar la el acasa. Seara abia incepe... Cum va evolua relatia dintre ei? Cine este ea cu adevarat? Cine este el?
Mi-a retinut atentia un comentariu scris de o ziarista suceveana in urma vizionarii spectacolului, din care asez aici cateva spicuiri.
"Întreaga istorie a cuceririi masculine, a războiului dintre sexe, dintre amestecul de şiretenie şi inteligenţa feminină, respectiv masculinul dominator se află în acest joc, într-un duel verbal şi gestual captivant! Probabil că Freud ar contempla de departe şi ar lua notiţe meticulos, dacă ar mai trăi, din materialul psihologic pus la dispoziţie cu umor, de cei doi. Replicile sunt savuroase iar Florin Piersic este atât de convingător în rolul de amant bătran, că te gandeşti că de fapt, lumea noastră-i plină de irinei columbeni ce dau iama-n ograda cu monici. Întorsăturile de situaţie survin trepat, şi sunt multe, multe. Pe parcurs descoperi că fătuca proastă nu-i proastă deloc, ba dimpotrivă, ea joacă un rol ascuns în alt rol. Iar el, cuceritorul devine un biet mascul jigărit, amărat, jucat pe degete de frumoasa din noaptea străină şi adormită. Da, ea doarme la el, acolo în casa lui frumoasă de director de vînzări (de fapt este doar adjunct, dar virilitatea şi orgoliul îi dau ghes să se dea mai mare decat este). Si se întamplă… Nu spun ce, pentru că surpriza trebuie să existe mai ales într-o poveste de sex şi şarm. Fiecare replică este o perlă, fiecare gest al lui Piersic vorbeşte mai mult decat o mie de cuvinte. Vrea să-i facă felul fetei-ăleia şi asta răzbate din fiecare mişcare, din ciocnitul paharelor, din zambet, respiraţie, privire. Finalul este cu totul şi cu totul neaşteptat şi dacă Freud, din nou, ar fi exploatat pînă aici substratul sexual din relaţia bărbat-femeie, în final ar găsi filonul patern al persoanjului Florin Piersic, învins, emoţionat şi cucerit definitiv. Nu doar de inteligenţa fetei, dar şi de trecutul ei, la care a subscris şi el, cândva. Acţiunea este un fel de păpuşă matroşka într-o altă păpuşă, Emilia Popescu îl minte la modul sublim – ba zice că este prostituată, ba-i ziaristă, ba este un detectiv plătit de neveste geloase. El, şmecherul care face paradă de galanterii la început, "pune botul", de fiecare dată, la modul adorabil. Iar la final, în miezul păpuşii, primesti ca o măciucă în moalele capului, cum se dezvăluie EA, în identitatea-i nemistificată şi neprelucrată. Ea, frumoasa femeie care îi aminteşte lui de un trecut prea îndepărtat. Dacă pe parcurs lacrimile îţi curg în hohote de ras, la final plangi din cu totul alt motiv. La final Florin Piersic este înduioşător şi lacrimile lui fraternizează cu ale tale mult timp. Şi pe toată perioada aplauzelor, prelungi, zgomotoase, multiple, şi cand ajungi afară, în stradă, si te simţi pătruns de atmosfera din sală. Adică plin pe dinăuntru dar extrem de străin în noapte."

Strangers in The Night - Frank Sinatra

Avem sansa sa culegem la cald propriile noastre impresii daca vom fi la momentul potrivit in sala, langa vibratia si emotia actorilor.
Si nu mai este mult timp pana cand va bate gongul de incepere...
Maine, Luni - 18 Februarie 2008 piesa se va juca de la ora 19.00 pe scena Operei Nationale din Bucuresti, pentru a se relua la o distanta de o saptamana, adica pe 25 Februarie 2008, in acelasi loc emblematic pentru viata artistica de calitate a capitalei.

Casablanca - Humphrey Bogart

sâmbătă, 9 februarie 2008

Paul Simon & Art Garfunkel - Bridge Over Troubled Water



Malina Olinescu - EU CRED - EUROVISION 1998

IPS Ieronim, Mitropolit de Theba si Levadia, a fost ales Arhiepiscopul Atenei si a toata Grecia

Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei s-a intrunit acum doua zile, pe data de 7 februarie 2008, pentru alegerea succesorului Preafericitului Christodoulos, trecut la cele vesnice in ziua de 28 ianuarie. IPS Mitropolit Ieronim al Thebei si Livadiei a fost ales de catre Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei, dupa doua tururi de scrutin, cu 43 de voturi. Noul Intaistatator al Bisericii Ortodoxe din Grecia este cel de-al 20-lea Arhiepiscop al Atenei si primat al Intregii Elade. Mai multe amanunte despre istorica alegere am aflat de la PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal: 'Statutul Bisericii Ortodoxe din Grecia este acela ca la 7 zile de la inmormatarea Intaistatatorului sa aiba loc alegerile. S-au intrunit 74 de mitropoliti, din totalul de 80 cati alcatuiesc Sinodul Bisericii Greciei, si dupa savarsirea Sfintei Liturghii in Catedrala arhiepiscopala au purces la alegerile propriu-zise. Au avut loc doua tururi de scrutin in care, la prima votare, au fost 4 candidati - Mitropolitul Eustathios de Monemvassia si Sparta, Mitropolitul Ieronymos de Theba si Levadeia, Mitropolitul Antim de Thesalonic si Mitropolitul Ignatie de Dimitriade si Volos. Chiar din primul tur de scrutin, Mitropolitul Ieronim de Theba a fost preferat cu 32 de voturi, pentru ca in al doilea tur de scrutin, fiind eliminati Mitropolitul Antim de Thesalonic si Mitropolitul Ignatie de Dimitriade si Volos, sa aiba 45 de voturi din 74'.

Dupa sedinta Sf. Sinod, noul Intaistatator al Bisericii Ortodoxe din Grecia a facut o declaratie de presa, din care iata spicuit un scurt fragment: 'Primesc preainalta slujire si va incredintez ca imi voi implini responsabilitatile mele arhieresti. Voi fi supus si credincios Sfintelor Canoane, Sfintei Traditii si Legilor tarii. Ma voi supune hotararilor Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei, voi lupta pentru drepturile Bisericii urmand predecesorului arhipastor iubitor de Dumnezeu, pentru care ne rugam lui Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. Pentru aceastea, primiti incredintarea mea'.

IPS Mitropolit Ieronim s-a nascut la 30 martie 1938, in localitatea Oinofyta. In anul 1967 a obtinut licenta in Teologie la Facultatea de Teologie a Universitatii din Atena, in acelasi an fiind hirotonit preot. Intre anii 1977 - 1978 a frecventat cursurile Institutului pentru Bisericile Rasaritene din Regensburg (Germania), iar intre anii 1978 - 1981 a fost secretar sef al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei. A fost ales Mitropolit al Thebei si Livadiei la data de 4 octombrie 1981. In perioada 12 - 16 octombrie 2000, IPS Sa a adus moastele Sf. Mare Mucenic Gheorghe in Romania, la Iasi.


Mesajul de felicitare al PF Parinte Patriarh Daniel adresat noului Arhiepiscop al Greciei

Înalt Preasfinţiei Sale HIERONIMOS,
Mitropolit de Theba şi Levadia,
Arhiepiscop ales al Bisericii Ortodoxe a Greciei


Înalt Preasfinţia Voastră,
Cu deosebită bucurie frăţească felicităm pe Înalt Preasfinţia Voastră pentru alegerea Voastră ca nou Întâistătător al Bisericii Ortodoxe a Greciei. În aceste binecuvântate momente, ne facem părtaşi bucuriei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei care v-a ales să conduceţi binecredincioşii din ţara Voastră.
Suntem convinşi că legăturile noastre frăţeşti ca Biserici surori şi popoare ortodoxe - care au fost scoase în evidenţă chiar şi astăzi, când l-am primit la reşedinţa noastră patriarhală pe Excelenţa Sa Dr. Kostas Karamanlis, primul ministru al Greciei - vor continua să caracterizeze şi pe viitor mărturia noastră comună în lumea de astăzi.
Cu deosebită stimă şi dragoste frăţească în Iisus Hristos, Domnul nostru,

† DANIEL,
Arhiepiscopul Bucureştilor,
Mitropolitul Munteniei şi Dobrogei,
Locţiitor al Cezareei Capadociei şi
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Un izvor de spiritualitate romaneasca - Radio TRINITAS

Pana azi dimineata nu am stiut de existenta lui. Ca orice lucru valoros, special gandit pentru suflet, a trebuit sa-l descopar intr-o zi de tihna si armonie interioara, cand e bina sa privim mai profund in noi insine, si nicidecum in graba nebuna a unei zile obisnuite de lucru.
Am cautat pe frecventele radio-casetofonului SIEMENS care-mi tine deseori tovarasie in bucataria caminului si am gasit acordurile grave ale unei slujbe bisericesti. Se transmitea Sfanta Liturghie de la Mitropolia "Sfintii Trei Ierarhi" din Iasi.
Dupa ce s-a incheiat am aflat si numele postului de radio care a oficiat aceasta transmisie in direct: Radio Trinitas.
A vorbit mai apoi si Prea Fericitul Patriarh Daniel, intr-un interviu interesant despre necesitatea infiintarii unei noi televiziuni locale iesene numite similar TRINITAS, apoi a trecut in revista rolul si importanta tipografiilor in viata monahala, evocand din istoria medievala a acestor locuri Tipografia lui Varlaam si Tipografia lui Dosoftei.

Urmatorul pas a fost sa caut pe net cat mai multe informatii despre viata acestui post de radio care mi-a trezit intr-un mod atat de spontan interesul. Iata ce am aflat.
Radio Trinitas este postul de radio al Patriarhiei Române şi contribuie la susţinerea activităţii cultural misionare a Bisericii Ortodoxe Române. Radio Trinitas a fost înfiinţat la iniţiativa şi cu binecuvântarea Prea Fericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, si a început sã emitã din seara zilei de 17 aprilie 1998 la Iaşi, făcând parte, de atunci şi până în data de 27 octombrie 2007, din Institutul cultural misionar Trinitas al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Din 27 octombrie 2007, Radio Trinitas face parte din Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române, odată cu inaugurarea studioului de emisie Radio Trinitas Bucureşti.

Radio Trinitas emite 24 de ore din 24, pe următoarele frecvenţe:

Bucureşti - Muntenia 95, 30 Mhz
Vaslui 106, 70 Mhz
Moineşti 99, 80 Mhz
Bacău 96, 80 Mhz
Bicaz - Toaca 93, 30 Mhz
Oneşti 88, 40 Mhz
Topliţa 90, 10 Mhz
Putna 94, 80 Mhz
Suceava 106, 90 Mhz
Darabani 95, 60 Mhz
Zalău 93, 10 Mhz
Bârlad 93, 70 Mhz
Piatra-Neamţ 91, 20 Mhz
Iaşi 92, 70 Mhz
Hârlău 92, 20 Mhz
Botoşani 88, 90 Mhz
Haţeg 100, 20 Mhz
Moldova Nouă 104, 30 Mhz
Harghita- Gheorgieni 93, 00 Mhz
Târgu- Neamţ 106, 80 Mhz
Gura Humorului 92, 80 Mhz
Rădăuţi 97, 80 Mhz
Sibiu 93, 30 Mhz
Baia Mare-Mogoşa 94, 30 Mhz
Durău 91, 80 Mhz
Galaţi 96,50 Mhz

Radio Trinitas poate fi ascultat şi pe internet la adresele www.trinitas.ro, www.patriarhia.ro sau www.mmb.ro si prin Satelit Amos 2, frecventa de receptie: 11649,750Mhz, polarizare: H, SR: 21, 350 Msym/s, FEC: 3/4, Modulaţie: QPSK

Radio Trinitas se adresează tuturor categoriilor de ascultători. Transmite zilnic Sfânta Liturghie şi Vecernia, în direct, emisiuni religioase, culturale, ştiinţifice, muzicale, sociale şi informative. Radio Trinitas promovează dialogul şi cooperarea pe plan naţional şi internaţional, pentru apărarea demnităţii umane. Din anul 2001 face parte din C.E.R.C.(Conferinţa Europeană a Radiourilor Creştine). Radio Trinitas a fost declarat de C.N.A.(Consiliul Naţional al Audiovizualului) ca fiind cel mai bun post de radio local din România pentru anul 2003.

luni, 4 februarie 2008

Urban Trad - Sanomi - Eurovision 2003



Plain White T's - Hey There Delilah

Invitatie inedita pentru mileniul III - expozitie de goblenuri semnata Emanuel Craiu

Dacă cumva, dragi bucuresteni privilegiati, se intamplă să vă numarati printre acei hoinari neobositi in cautare de frumos si dacă sunteţi iubitori ai colectiilor de carte veche, ai tablourilor elegante si obiectelor rare, si daca in sfarsit, aveţi drum prin zona parcului Cişmigiu si suficient timp la dispozitie, va recomand să nu uitaţi să faceţi o vizită celui mai frumos şi interesant anticariat din Bucureşti.
O luaţi pe strada Luigi Cazzavillan pe partea dreaptă, iar la intersecţia cu strada G-ral Berthelot, la nr.12 daţi cu ochii de Galeriile Sigma. Veţi vedea o casă mare boierească şi pe colţ este intrarea în anticariatul dintr-o pivniţă. De cum păşiti în acest cadru, va rupeţi de zgomotul marelui oraş şi trăiţi cîteva ore parcă în alt veac. Coboraţi scările cu sfială şi în faţă vi se va arăta un beci mare cu bolţile arcuite şi realizate din cărămidă. Veţi observa fara greutate că acest spaţiu are firidele pline cu rafturi de cărţi. Peste 20.000 de titluri de carte vă aşteaptă grupate în peste 26 de categorii.
Puteţi găsi cărţi de valoare, ediţii rare, beletristică şi cărti din diverse domenii. Vă puteţi delecta cu picturi din secolul XIX, mici piese de mobilier, decoraţiuni interioare, etc. O să vă întrebaţi ce are în plus acest anticariat faţă de alte locaţii de acelaşi gen ? Foarte multe. Domnul Alin Daniel Piroşcă - coordonator proiecte culturale, o gazdă mai mult decît agreabilă oferă amănunte despre evoluţia acestui lăcaş de cultură din anul 2002 şi pînă în prezent. Ne aflăm într-o lume fascinantă, un cadru de poveste, unde se desfăşoară diverse expoziţii (de fotografie, grafică, design vestimentar, etc), cenacluri culturale, spectacole de teatru, lansări de carte, spectacole de chitară. Toate aceste acţiuni au pornit dintr-un joc care apoi s-a transformat în ceva foarte serios. Aceste manifestări s-au derulat în ultimii doi ani într-un ritm accelerat. Aceste evenimente au consacrat cariera catorva artişti care au expus aici, dar şi a actorilor pe care Dl. Daniel îi coordonează în trupa pe care a format-o în anticariatul Sigma.









Acest minunat spaţiu vă invită la un ceai sau un pahar de vin, unde aveti posibilitatea să răsfoiti o carte mai multe ore si unde nimeni nu vă deranjează, unde puteţi asculta muzică în surdină, o muzică care să va încante sufletul. Acest spaţiu foarte bine organizat are porţile deschise de luni pînă vineri de la 9:30 pînă la 18:00. Dacă sunteti îndrăgostiti de carte, muzică, teatru şi expozitii, sunteti aşteptati cu drag la anticariatul dintr-o pivniţă. Din păcate aceste locuri de cultură sunt vizitate din ce în ce mai puţin de cunoscători şi cumpărători.
Vineri, 1 februarie la ora 14:00, s-a dat startul vernisajului expoziţiei de goblen original a plasticianului Emanuel Craiu, o expozitie cu vanzare. Timp de 20 de zile puteţi admira şi chiar cumpăra aceste minunate obiecte de artă. Despre manifestările care au loc aici, puteţi afla mai multe dacă răsfoiţi Şapte Seri sau B 24 Fun. La plecare nu uitati sa mulţumiti gazdei pentru ospitalitatea cu care v-a intampinat aceasta minunata oaza de spiritualitate
.